U trendu

Kultni domaći filmovi od 22. oktobra u Kombank Dvorani

BEOGRAD – “Balkan ekspres”, “Mi nismo anđeli”, “Zaboravljeni”, “Oktoberfest”, “Tito i ja”, samo su neki od naslova koji će biti prikazani na Reviji legendarnih domaćih filmova pod sloganom “Vreme im ne može ništa” od 22. do 28. oktobra u beogradskoj Kombank dvorani, najavili su iz te ustanove.

Na taj način filmski vremeplov se nastavlja, nakon Drive in bioskopa na Adi Ciganliji tokom celog leta, kada su bili prikazani neki od najgledanijih domaćih filmova iz bogate riznice srpske kinematografije, i naslovi u digitalizovanoj verziji.

U Kombank dvorani u sedam dana po simboličnoj ceni od 250 dinara biće prikazano 14 domaćih filmova iz 60-ih, 70-ih, 80-ih, 90-ih godina, kao i s početka aktuelnog veka: “Kako je propao rokenrol”, “Tri palme za dve bitange i ribicu”, “Mi nismo anđeli”, “Oktoberfest”, “Zaboravljeni”, “Balkan Ekspres”, “Tito i ja”, “Ljubav i moda”, “Sjećaš li se Dolly Bell”, “Majstori, majstori”, “Valter brani Sarajevo”, “Skupljači perja”, “Miris dunja”, “Mlad i zdrav kao ruža”.

Kultni film „Tito i ja“ reditelja i scenariste Gorana Markovića iz 1992. godine važi za jedan od najgledanijih filmova u modernoj istoriji srpskog filma, a na repertoaru će se naći poslednjeg dana 28. oktobra.

Dobitnik je dve nagrade na San Sebastian Internacionalnom festivalu filma 1992, a prati svima dobro poznatu priču 10-godišnjeg dečaka Zorana koji prolazi kroz niz smešnih i konfuznih situacija tokom perioda vrhunca kulta maršala Josipa Broza Tita tokom 50-ih godina prošlog veka.

Čuvenog dečaka tumači Dimitrije Vojnov, danas poznat kao filmski scenarista, dok ostatak filmske postave čine legende srpskog filma Lazar Ristovski, Predrag Miki Manojlović, Anica Dobra, Vojislav Voja Brajović, Olivera Marković, Bogdan Diklić, Rade Marković, Dragan Nikolić, Vesna Trivalić i drugi.

Goran Marković će biti prisutan i sa svojim antologijskim delom “Majstori, majstori”, a naravno ne bi trebalo propustiti ni klasike poput “Ljubav i moda” (1960) Ljubomira Radićevića (oba naslova se inače igraju kao predstave u beogradskim pozorištima – Boško Buha, odnosno Madlenianum).

Psihološka drama “Zaboravljeni” po scenariju Gordana Mihića, i režiji Darka Bajića kasnije je nastala i kao TV serija sa čuvenom istoimenom pesmom od “Pilota”, a publika veoma voli i hvaljeni film “Oktoberfest”, prerano nastradalog reditelja Dragana Kresoje.

Komercijalni uspeh doživele su “Tri palme za dve bitange i ribicu” Radivoja Raše Andrića (na programu 23. oktobra), akciona komedija sa atraktivnom glumačkom ekipom (Srđan Žika Todorović, Dubravka Mijatović, Milorad Mandić Manda, Goran Radaković, Mirjana Karanović), kao i naravno kultni film na toliko nivoa – “Mi nismo anđeli” Srđana Dragojevića (Nikola Kojo, Branka Katić, Milena Pavlović, Srđan Todorović) ili neprikosnoveni omnibus “Kako je propao rokenrol” na muziku Vlade Divljana, Dušana Kojića Koje ili Srđana Gojkovića Gileta.

Kontraverzni “Mlad i zdrav kao ruža” (1971) Jovana Jovanovića sa Draganom Nikolićem u glavnoj ulozi dugo je bio zabranjen, na repertoaru je i remek delo Emira Kusturice – “Sjećaš li se Dolly Bell”, i mnoge neprolazne veličine – “Valter brani Sarajevo” Hajrudina Krvavca, “Balkan Ekspres” Branka Baletića, “Skupljači perja” Aleksandra Saše Petrovića i “Miris dunja” Mirze Idrizović (Mustafa Nadarević, Ljiljana Blagojević, Irfan Mensur, Semka Sokolović Bertok).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.