U trendu

“Kulturno leto na Paliluli” do 14. septembra

BEOGRAD – Manifestacija “Kulturno leto na Paliluli” nastavlja svoj pozorišni program u Centru za kulturu „Vlada Divljan“, i sutra veče na sceni će biti izveden komad “Greta iz Fausta” Luka Hibnera, u režiji profesora glume Srđana J. Karanovića.

Na repertoaru ovog tradicionalnog umetničkog festivala koji je počeo 10. avgusta, biće izvedeno još pet hit komada do 14. septembra na istom mestu, dok su dečije predstave planirane na različitim lokacijama širom opštine Palilula.

Fragmentarno – omnibus delo “Greta iz Fausta” nemačkog autora Luka Hibnera (na sceni BDP-a se dugo igrala njegova drama “Nakaze”) bavi se odnosima između umetnika u pozorištu.

Na primeru scene iz Geteovog „Fausta“ (stranica 89) prati se i analizira više različitih odnosa između reditelja, glumice, rekvizitera, dramaturga.

Priroda i dinamika tog odnosa, od scene do scene, uslovljena je „tipom“ reditelja ili glumice koji se sreću u konkretnoj varijanti neke scene, pri čemu će publika na taj način zaviriti iza kulisa nastajanja jedne pozorišne predstave.

U komadu igraju – Mina Nenadović, Teodora Dragićević, Iva Milanović, Jovana Berić, Andrijana Đorđević, Marta Bogosavljević, Nikola Mijatović, Aleksa Marković, Luka Grbić i Đorđe Kadijević.

Ista drama nešto izmenjenog naziva „Greta, stranica 89“ igrana je čitavu deceniju u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a više uloga te drame su odigrali bračni par Boris Isaković i Jasna Đuričić, u režiji Borisa Liješevića.

Do kraja leta u “Vladi Divljanu” planirani su i koncerti, filmske projekcije na otvorenom i književne večeri, a ulaz na sve programe je, kao i uvek – besplatan.

Nakon poznatih pozorišnih naslova “Dobra stara vremena”, “Glumica”, “Nas dve”, “Drž’ ne daj”, “Žensko srce u šinjelu”, na večernjoj sceni će se igrati i komedije “Pomahnitali” (31. avgust) gde glume Miloš Đorđević i Tatjana Kecman, “Ukalupljivanje” (2. septembar), monodrama “Dr Buzdovan” (07.09.), “Holivudski san” (09.09.) u tandemu – Dušan Matejić i Miloš Đurović, kao i “Bračni život” (14.09.).

Najmlađi posetioci će gledati dečje komade “Priča o pozorištu” (29. avgust, park Tašmajdan) i “Klovnovski Show” (5. i 12. septembra, Karaburma i Krnjača).

Detaljan program ostalih umetničkih dešavanja će biti objavljen na Facebook stranici CZK „Vlada Divljan“, kao i na samom sajtu te kulturne ustanove.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.