U trendu

Laureat „Statue Branka Radičevića“ otvara 50. Brankovo kolo

SREMSKI KARLOVCI – Novi laureat „Statue Branka Radičevića“ za ukupno književno delo, ugledni srpski pesnik i pisac Anđelko Anušić, besedom o velikom pesniku i njegovoj poeziji, otvoriće 10. septembra jubilarno 50. „Brankovo kolo“ u Sremskim Karlovcima, saopštili su organizatori događaja.

Svečano otvaranje ove manifestacije, koja će trajati do 20. septembra, biće upriličeno u najstarijoj srpskoj gimnaziji u kojoj se Branko Radičević školovao, dok će se sama manifestacija odvijati i na Stražilovu i u Novom Sadu.

Ovom prilikom će Anušiću za ukupno književno delo svečano biti uručeno najviše priznanje ove najveće pesničke manifestacije u Srbiji i okruženju.

Produktivni književnik Anušić, dobitnik već dve prestižne nagrade Brankovog kola – „Stražilova“ i „Pečati varoši sremskokarlovačke“, autor je dve knjige u izdanju ove manifestacije, kao i 40 drugih dela u raznim žanrovima.

Takođe, pisac je dobitnik prestižnih nagrada „Ivo Andrić“, „Branko Ćopić“, „Sava Mrkalj“, „Petar Kočić“, kao i godišnje nagrade Udruženja književnika Republike Srpske „Zlatna sova“ i drugih.

U proteklim decenijama, „Brankovo kolo“ su otvarali najpoznatiji pesnici i pisci, među kojima Desanka Maksimović, Stevan Raičković, Miroslav Antić, Dobriša Cesarić, Ljubivoje Ršumović, Svetlana Velmar Janković…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.