U trendu

Letnje izloĹžbe u Narodnom muzeju

Tropske vrućine kojima smo izloženi poslednjih dana izgleda da ne ometaju Narodni muzej u Beogradu, koji, uprkos visokim temperaturama, punom parom nastavlja sa radom i organizacijom zanimljivih postavki koje bi tokom letnjih meseci mogle da budu i te kako posećene.

U periodu od juna do septembra Muzej je organizovao izloĹžbu pod nazivom „Leto u Narodnom muzeju“ koja će trajati nekih 14 nedelja, a tokom koje se planira izlaganje veoma retkih i vrednih dela koja su se do sada nalazila u fundusima muzeja.

Prva izloĹžba koja otvara letnju sezonu biće prikazana pod naslovom „Srednjovekovni dinar – pravi i laĹžni“ i trajaće do 22. juna, a stručna predavanja koja su planirana tokom trajanja svake izloĹžbe ovom prilikom odrĹžaće Vesna Radić, a zatim i dr Vujadin IvaniĹĄević, koji će govoriti na temu „Novac kao političko sredstvo“ o pravljenju novca u srednjovekovnoj Srbiji.

U naredna dva meseca planira se postavka tokom koje će posetioci moći da vide bronzanodopska kolica iz Dupljaje, a posle toga je planirano izlaganje portreta pripadnika kraljevske dinastije Obrenović, kao i prestone ikone iz Božice i epitrahilj raškog mitropolita.

Od eksponata sa religijskom konotacijom Narodni muzej planira i postavku u kojoj će biti izloĹžen emajl donet iz manastira Hilandar, a od stariteta koji se takođe ne smeju propustiti planirano je izlaganje rimskih staklenih urni, kao i postavljanje slike „Prvi greh“, koja datira joĹĄ iz 16. veka i pripada manirizmu.

Na kraju letnje sezone pružiće se šansa i stvaraocima novije srpske umetnosti: predviđeno je izlaganje prvih autoportreta umetnika iz ove oblasti. Izložba za izložbom obećava živopisno leto u muzejskim prostorijama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.