U trendu

Ljubav i sećanja

Nije nemoguće, već kad vidite naslov romana Isidore Bjelice "Ljubav u Maroku", da pomislite da se radi o nečemu sladunjavom i jeftinom, o knjižici koja eventualno može da pomogne da prekratite vreme dok na nešto čekate. Većim delom, "Ljubav u Maroku" zaista deluje kao lagano štivo – većim delom, ali ne u potpunosti.
"Ljubav u Maroku" je priča o ženi koja zajedno sa svojim suprugom i sinom putuje u Kazablanku kako bi tamo napisala knjigu. Već na početku dobijate duhovite opise francuskog aerodroma, Kazablanke, hotela koji je nešto između raskošnog smeštaja za poslovne ljude i bordela… Opisi su životni, vrlo je lako zamisliti da ste i sami tamo, da se sve to dešava vama.
Na francuskom aerodromu, glavna junakinja je od neznanca dobila broj telefona njegovog prijatelja u Maroku, prijatelja koji bi joj mogao pomoći da bolje upozna pravi Maroko. Vođena radoznalošću, ona okreće taj broj, da bi se na njega javila neka žena, sa kojom junakinja dogovara sastanak. Ispostavlja se da je ta žena Samira, lokalna folk-diva, a da je taj prijatelj njen ljubavnik koji je nedavno nestao. Samira moli glavnu junakinju da joj pomogne da pronađe svoju veliku ljubav, što ona isprva odbija jer ne poznaje ni njega ni Maroko i nema ni najblažu predstavu kako bi mogla da ga nađe, ali, kad počne da sanja tog muškarca, i to u klubu koji zaista postoji i izgleda kao u njenom snu, a ona nikad ranije nije videla taj lokal – pristaje da pokuša da pomogne.
I potraga počinje, kroz snove i kroz javu, uz povremene humoristične situacije (kako mužu i sinu objasniti da sa lokalnom folk-divom koju tek što je upoznala ide da traži njenog nestalog ljubavnika?).
"Ljubav u Maroku" je najvećim delom zabavna, lagana, živahna knjižica koja se lako čita i iz koje možete, između ostalog, naučiti neke zanimljive stvari o Maroku, onom iz prošlosti i ovom sadašnjem. Da nije okvira priče (sam početak i sam kraj romana), ne bi se izdigla iznad sasvim laganog štiva (a ni to lagano štivo nije loše, ako volite takvu vrstu knjiga). Okvir u koji je glavna priča smeštena daje ovom romanu znatno veću emotivnu dubinu i težinu, dok kontrast između lagane glavne priče i ozbiljnog okvira dodaje i glavnoj priči na kvalitetu. Preporuke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.