U trendu

Ljubav koja razara

Haruki Murakami, nagrađivani japanski pisac, poznat je i cenjen i kod nas, a jedan od njegovih romana dostupnih našim čitaocima jeste i "Južno od granice, zapadno od sunca". To je interesantna priča o odnosu dvoje ljudi, odnosu koji je počeo kao nevino dečje prijateljstvo, a doveo do opsesije koja razara sve pred sobom.
Hađime je bio stidljiv dečak, jedinac, što je u njegovom okruženju bilo veoma retko; jedince su smatrali sebičnim, razmaženim, defektnim. Bio je usamljen dok se u njegov kraj nije doselila hroma devojčica Šimamoto, takođe jedinica. Pošto je od sve dece iz njihovog razreda on stanovao najbliže novoj devojčici, zadužen je da joj pomaže u početku i njihovo prijateljstvo je počelo. Bilo je to lepo, nevino dečije prijateljstvo, zajedno su slušali džez muziku, zajedno pevali tekstove koje nisu razumeli, pričali o svemu… A onda se dečak odselio.
Kako je rastao, otkrivao je i svoju mračnu stranu. Otkrio je da je u stanju jako da povredi druge kako bi sebi priuštio nešto što žarko želi; nije bio ponosan na to, ali ni sposoban niti voljan da se uzdrži. Nedostajala mu je drugarica iz detinjstva, jedina prava prijateljica koju je imao, shvatio je i da ju je voleo, ali nije umeo da je nađe. Završio je sa školovanjem, zaposlio se i dosađivao na poslu, povremeno izlazio sa devojkama, ali se ni sa jednom nije zadržao. A onda je upoznao Jukiko; ona je bila njegov spas iz čamotnog života, oženio se njome, uz pomoć njenog oca započeo sopstveni posao u kome je uživao i koji mu je dobro išao, dobio dve ćerke koje je jako voleo.
A onda se u jednom od njegovih barova pojavila Šimamoto, sa skoro izlečenom nogom i prelepa. Tajanstvena kad se o njenom životu radi, ispitivala ga je o njegovom. Ponovo su imali dugačke razgovore, ponovo su se zbližavali. Ona bi povremeno nestala na duži period, pa se vratila, odbijajući da pruži konkretno objašnjenje. Njegova opsednutost njom je rasla, kao i njena njim, i to je sve više razaralo njegov život – a i dalje je voleo svoju ženu i ćerke. Ali nije umeo da se uzdrži.
Nevelik po dužini, "Južno od granice, zapadno od sunca" je veoma snažan roman o razarajućoj opsesiji, o nekada nevinom odnosu koji prerasta u nešto sve bolesnije i bolesnije. Uprkos tome, ovaj roman nije pesimističan; naprotiv, budi nadu u snagu ljubavi, u to da, iako poremećeni, neki lepi odnosi ipak mogu da opstanu, da je spas ipak moguće naći.
Veoma upečatljiv roman koji vas uvlači u svoj svet i dugo ostavlja zamišljene.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.