U trendu

'Ljubav u Savamali', nova predstava u Zvezdara teatru

Danas je u Zvezdara teatru najavljena premijera predstave ,,Ljubav u Savamali’’ koja će se održati 16. novembra.
Predstava ,,Ljubav u Savamali’’ po tekstu Ivana Lalića i režiji Darijana Mihajlovića govori o migrantskoj krizi, ali je ova tema osvetljena na potpuno novi način, ističući  komične i melodramske elemente, rečeno je danas na konferenciji za medije. 

Glumačku postavu čine Feđa Stojanović, Elizabeta Đorevska, Mina Sovtić,  Branko Vidaković, Milan Vasić,  Lena Bogdanović i Nikola Šurbanović.

Dušan Kovačević, direktor Zvezdara teatra, izrazio je zadovoljstvo što ovo pozorište nastavlja tradiciju igranja komada domaćih pisaca.

„Priča je o ljubavi jednog migranta i jedne devojke iz beogradskog solitera, na granici sa migranstskim centrom. Ta ljubavna priča o nemogućnosti da dvoje ostvare bilo kakav kontakt je zapravo suština dramaturgije većine dramskih dela. Za razliku od ‘Romea i Julije’, jedne od najpoznatijih drama o nesporazumu, ovaj komad se završava srećno. To je ono što možemo da kažemo za sad, a šta se događa tokom komada to ćete videti“, rekao je Dušan Kovačević.

Redititelj predstave Darijan Mihajlović smatra da je migrantska kriza bila jedan od momenata u kojima se naš narod pokazao izuzetno dobro i da je zbog toga bilo veoma važno obraditi ovu temu.

„Mislim da smo mi kao narod pokazali da smo nešto naučili o sebi. Često ne učimo iz sopstvenih grešaka i istorije. Mi smo se seljakali, nas su terali, mi smo se selili, kretali i onda smo u jednom trenutku kada je trebalo nekome drugome da pružimo ruku, uspeli to da uradimo i pored svih nedaća i nevolja u kojima se nalazi ovaj prostor. Taj komad je meni zato zanimljiv. Zanimljiv mi je zbog nas“, kaže Darijan Mihajlović.

U fokusu predstave je jedna porodica koja uspeva da prevaziđe predrasude i prihvati za svog člana jednog migranta. Pisac komada Ivan Lalić govori ovako o toj porodici:

 ,,Kada pričamo o temi komada, ovde je u centru jedna porodica, naša, balkanska, zarozana, musava sa puno amplituda u ponašanju, ali negde topla. Ovo je generički postavljeno ne samo kao priča o ,,Romeu i Juliji“ koji su izvučeni u prvi plan već generalno o odnosu prema bližnjem svom. To je melodrama, ako bude i suza i smeha mislim da ćemo pobediti. Verujem da ova glumačka ekipa ima kapaciteta, čekamo još samo publiku da prizove i jedno i drugo“, smatra Lalić.

Glumac Feđa Stojanović tumači lik Luke, upravnika zgrade koji je na početku predstave veliki protivnik migranata i protiv migrantskog centra u svojoj ulici pokreće peticiju, ali zatim menja svoj stav.

,,Za mene je ova uloga jako zanimljiva zato što ima jedan veliki preokret.  Od jednog ultra ksenofoba i nacionaliste, on se negde preokrene u načinu razmišljanja. To je ono što je meni bilo najzanimljivije u samoj priči“, kaže Feđa Stojanović.

Komični element ovoj priči dodaje stalni sukob između bračnog para Luke i Vere, koji na početku imaju potpuno suprotne stavove o migrantima. Veru u predstavi igra glumica Elizabetza Đorevska.

Mini Sovtić, koja je na samom početku glumačke karijere, ovo je prva uloga u Zvezdara teatru.

,,Mislim da se u ovom pozorištu glumac oseća kao autor dela i ima potpunu slobodu nad onim što stvara. Mislim da je suština naše profesije da rušimo mostove i da gledaoci na sceni vide neke ljude koji su im stranci i da onda u njima prepoznaju nešto srodno i blisko, i da ih razumeju. Ne bih mnogo pričala o Sari kao liku upravo iz tog razloga, jer mislim da gledaoci kada nas gledaju na sceni treba u njoj da prepoznaju nešto što je njima srodno. Ako smo mi dobro odradili svoj posao ja verujem da ćete vi u nama da vidite vaše okruženje“, kaže Mina Sovtić.
Branko Vidaković koji tumači ulogu komšije Bogdana rekao je da igra „Iliju Čvorovića u malom, špijuna u zgradi ali koji ima neke svoje tople momente i niko nije sasvim crn ni sasvim beo. Moj lik je dobar primer za to i mislim da ako dobro procenjujem mislim da imamo hit Zvezdara teatra ubuduće“, ocenio je Branko Vidaković.

Milan Vasić koji prvi put igra u Zvezdara teatru, rekao je da mu je velika čast što je deo ekipe ove predstave i izrazio nadu da je napravio dobar posao posebno posebno što će uz glumu imati priliku da pokaže i umeće u pevanju koje je „lepo uklopljeno, sa puno emocija“,.

U ovoj predstavi igraju i Lena Bogdanović, kao novinarke CNN-a, kroz čiju ulogu se provlači priča o stereoptipima kao veoma važan segment ove predstave, dok Nikola Šurbatović koji tumači policajca Stojana, smatra da je njegova uloga jedna od najkomičnnijih likova predstave.

Premijera predstave „LJubav u Savamali“ zakazana je za petak 16. novembar, a reprize za 21. i 30. novembar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.