U trendu

„Ljubavno pismo“ na BITEF-u

U okviru jubilarnog 40. BITEF-a, na sceni BITEF teatra biće 29. septembra prvi put izveden komad „Ljubavno pismo“ Fernanda Arabala (Fernando Arrabal), jednog od najznačajnijih dramskih pisaca druge polovine XX veka. Predstavu je režirala Tatjana Mandić–Rigonat, monologe govori glumica Dobrila Stojnić, a dečaka Arabala igra Aleksandar Bartol.

Predstava „Ljubavno pismo“ („Carta de amor“) s podnaslovom „Kinesko mučenje“ – poslednji je komad čuvenog španskog dramskog pisca. Ova monodrama puna autobiografskih elemenata, izvedena je prvi put 2002. godine, a doživela je veliki uspeh u celom svetu, budući da govori o univerzalnoj temi – odnosu majke i sina.

U vreme Španskog građanskog rata, Arabalov otac je bio republikanac, levičar, a nakon Frankovog puča – uhapšen. Kao i kada su posredi sudbine stotine hiljada drugih političkih zatvorenika, njegova dalja sudbina nije poznata. Arabal je sa 14-15 godina pronašao dokumente o očevom hapšenju, na osnovu kojih je optužio majku za potkazivanje. Stoga decenijama nije imao nikakav kontakt s njom.

Iako ova monodrama sadrži autobiografske elemente, ona govori pre svega o istoriji koja melje pojedinačne sudbine ljudi, oblikujući samim tim njihove biografije. Zanimljivo je da je Arabal ovo delo napisao u toku samo jedne noći, u hotelskoj sobi u Tel Avivu 1998. godine. Na to ga je inspirisala čuvena nemačka glumica Orna Porat, koja nakon 1945. godine odlazi u Jerusalim i udaje se za Jevrejina. Prilikom svakog pojavljivanja na sceni, publika joj iskazuje počast i divljenje obasipajući je cvećem. Arabal svoje delo i posvećuje ovoj izuzetnoj glumici, koja ga je prva i izvela.

U želji da ukaže na prisustvo Arabalovog dela na ovim prostorima. Institut „Servantes“ je organizovao bibliografsko–dokumentarnu izložbu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.