U trendu

Lučić za Tanjug: Opera je stub svake kulture

BEOGRAD – Jedan od najcenjenijih baritona današnjice Željko Lučić nastupio je večeras u operi „Toska“ sa umetnicima Rumunske nacionalne opere iz Temišvara na sceni beogradskog Madlenianuma.

Ovaj prvorazredni kulturni događaj pozicionirao je Beograd kao evropsku prestonicu opere, a u čuvenom delu Đakoma Pučinija, Lučić se na sceni našao u ulozi Skarpija.

Bariton svetske slave kojeg sa pođednakim ushićenjem i poštovanjem sluša i gleda publika od Milana do Njujorka u ekskluzivnoj izjavi Tanjugu napominje da je od samog početka karijere bio u Verdijevom repertoaru.

„Za operski svet bio sam „verdijanac“ sve do momenta kada sam prvi put na sceni pevao u operi „Toska“ . Nisam mario za Pučinijeva dela, ali me je „Toska“ preobratila i sada svaki put uživam na sceni kada sam u ulozi Skarpija. Imao sam dogovor sa kolegama iz Temišvara da nastupim u Rumuniji, sada su oni uzvratili posetu na radost publike u Madlenianumu“ kaže Lučić.

Za njega nema dileme da mlađe kolege mora da se nauče strpljenju ako žele da dostignu njegov nivo uspeha u operi.

„Profesorka Biserka Cvejić me je naučila da strpljenje donosi uspeh. Talenat mora da sačeka momenat ulaska pevača u fah koji mu odgovara. Priroda će učiniti svoje i mlade kolege će biti u prilici da pevaju sve što misle da im na sceni pripada“ kaže Lučić.

U doba digitalne revolucije Lučić napominje da je sve više ekrana oko nas koji udaljuju ljude iz opere.

„Ne bi me čudilo da za dve decenije počnemo da pevamo u hologramima. Ne daj bože da do toga dođe jer je opera stub svake kulture“ kazao je Lučić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.