U trendu

Mačor u čizmama“: Spektakl kao hip hop rep opereta

BEOGRAD – Nova verzija dečje predstave „Mačor u čizmama“ Igora Bojovića, u režiji Juga Radivojevića, imaće dve premijere u pozorištu „Boško Buha“ 28. i 29. aprila.

Projekat je najavljen kao budući spektakl – hip hop rep opereta, komad za decu sa pevanjem, gde je stvoren „koktel“ tih muzičkih žanrova, a kompozitori su popularni rokeri Momčilo Bajagić Bajaga i Aleksandar Saša Lokner.

Upravnik teatra „Boško Buha“, ujedno i autor drame Igor Bojović, istakao je da nikada nije imao tako izvanrednu glumačku podelu u svojim verzijama ove poznate bajke, koju čine popularni dramski umetnici – Aleksandar Radojičić, Zoran Cvijanović, Goran Jevtić, Viktor Savić, Katarina Marković, Borka Tomović, Miloš Vlalukin, Uroš Jovčić, Nenad Nenadović, Igor Damnjanović.

„Bajke nas uče životu, daćemo vam jednu dobru foru – kako uspeti na dvoru“, priča u stihovima pisac i dodaje da bi na predstavu trebalo roditelji da dovedu decu ako žele da im ona budu uspešna, jer je i to tema komada.
Reditelj Jug Radivojević je do sada uradio sedam tekstova sa Bojovićem.

„Autor teksta Bojović uvek sjajno piše komade za decu, skoro u formi muzičkih partitura. Mi smo napravili predstavu koja je pogodnija za decu danas, gde je poruka da su rad i marljivost najvažniji u životu, uz naravno ljubav koja je osnova, suština svega“, rekao je Radivojević.

Kompozitor Momčilo Bajagić Bajaga istakao je da prvi put radi muziku za dečju predstavu i podsetio da je sa ovim teatrom sarađivao kao autor pesama za delo „Instant seksualno vaspitanje“, koje se ipak obraća tinejdžerima u sazrevanju.
Aleksandar Radojičić, zvezda TV serija i filmova, nastupa u glavnoj ulozi Mačora, koji se priseća da je uskakao i u prethodnu verziju (1994) te drame koja se dugo igrala.
„Mi radimo modernu bajku, da približimo savremenoj deci danas, zato je žanr tako nazvan – hip hop rep opereta, da bude blisko novim generacijama koji vole tu muziku“, podvukao je Radojičić.

Glumac Viktor Savić rekao je da u predstavi ima elemenata svih tih muzičkih pravaca, ali da predstava nije zapravo rađena samo u tom ključu, već ima prave songove koje su stvorili Bajaga i Lokner.
Nakon premijere, „Mačor u čizmama“ će se igrati intenzivno tokom celog maja, kao poseban „Mesec premijera“.

Prva verzija pod nazivom „Mačak u čizmama“ je izvedena u „Boško Buhi“ 1951. godine kada je naslovnu ulogu imao Mića Tatić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.