U trendu

Madžar drugim koncertom zatvorio 53. BEMUS

BEOGRAD – Muzički festival Beogradske muzičke svečanosti – BEMUS zatvoren je sinoć po 53. put na Velikoj sceni Kolarčeve zadužbine drugim koncertom istaknutog pijaniste Aleksandra Madžara.

Program “BEMUS na bis” donosi nastavak maratonskog sviranja Betovenovih sonata, ovog puta – “Sonata za klavir opus 49” br. 1 i 2, op. 7 i op. 111.

Madžar je krenuo sa kratkim Sonatama za klavir br. 19 u g-molu, op. 49, br. 1 i br. 20 u G-duru, op. 49, br. 2, slavnog Ludviga van Betovena (1770-1827).

Sonata br. 19 ima dva stava “Andante” i “Rondo. Allegro”, koje je umetnik sa lakoćom predstavio na početku večeri.

Zatim je usledila Sonata 20 sa takođe dva stava – “Allegro ma non troppo” i “Tempo di minuet”.

Kompozicije su samo tekle kroz njegove ruke, dinamično i snažno, bez prepreka, veoma lagano.

Betoven je klavirske sonate pisao gotovo čitavog života, odnosno od 1796. do 1822. godine.

Stvorio je čak 32 sonate, a smatra se da su najpopualarnije one sa nazivima – „Apasionata”, „Mesečeva”, „Patetična”.

Ipak, stručna javnost, muzikolozi, istoričari muzike, smatraju da se Betovenov talenat i raskoš najbolje ogledaju tek u Četvrtoj sonati, i to je sledeće bilo na repertoaru Madžara.

Sonata za klavir br. 4 u Es-duru, op. 7 sadržala je četiri kompleksna stava kao zasebna poglavlja – “Allegro molto e con brio”, “Largoi coin gran esprešione”, “Allegro – Trio” i “Rondo: Poco Allegretto e grazioso”.

Prvi stav je bio posebno zahtevan za sviranje, snažan, sa mnogo slojeva, nije dozvolio umetniku da predahne, kao da ga je “mučio” da se izbori, jer je na kraju Madžar samo odahnuo kada se završilo.

Ipak, trebalo mu je par sekundi da se sabere, da bi nastavio sa naizmeničnim dinamikama ostala tri stava, koje su ga hrabro vodile do kraja prvog čina i zaslužene jedine pauze.

Nakon kratke pauze, ozbiljno je krenuo na poslednju Betovenovu sonatu za klavir br. 32 u C molu, op. 111, tokom koje je se uz veliku strast i posvećenost borio.

Madžar je predahnuo nakon te glasne i moćne numere, da bi onda pristupio poslednjem stavu koji je krenuo u sasvim drugom ključu – lagani instrumental, veoma pažljivo, razvučeno, postepeno.

Aleksandar Madžar je završio maestralno i drugi stav Sonate za klavir 32, kao i sve prethodne i time zaokružio ovu noć zatvaranja BEMUS-a nakon 10 stavova.

Da se zahvali publici na vernom praćenju ove večeri od sat i po programa i prve noći od skoro tri časa, Madžar je seo za klavir i prepustio se još jednoj varijaciji iz Betovenovog opusa, na oduševljenje svih gledalaca i jednom izašao na bis.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.