U trendu

Maja Gojkovic otvara izlozbu Vladimira Nikolica u Veneciji

BEOGRAD – Maja Gojković, potpredsednica Vlade RS i ministarka kulture i informisanja otvoriće samostalnu izložbu Vladimira Nikolića 21. aprila u Paviljonu Republike Srbije na Bijenalu u Veneciji 2022, saopštili su iz Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Nikolićeva istraživanja kroz dva rada, „800m“ i „Dokument“, potcrtavaju odnose sa tehnologijom i prirodom – u ovom slučaju, vodom kao osnovnim delom naših tela, ali i vodom kao prostorom povezivanja a ne razdvajanja.

Kroz dva nova rada susrešćete dva dominantna formata slikarstva – vertikalni i horizontalni – i dva različita skupa odnosa.

Jedan je pogled izdaleka, mentalno distanciran.

U drugom, vaše telo – telo gledaoca – postavljeno je kao deo slike bez ikakve udaljenosti od nje.

Rad „800m“, snimljen dronom, preuzima ptičju perspektivu, kolonijalno gledište koje je danas prošireno i apstrahovano u vidu naših telefonskih ekrana putem gugl mapa, i drugih uređaja koji određuju našu percepciju vremena i prostora.
„Dokument“, u horizontalnom formatu, predlaže strpljenje umetnika i usporenost delanja kao metodologiju za postizanje savršenih uslova za gledanje u skladu sa našim ljudskim binokularnim vidom.

Slika je napravljena upotrebom moderne tehnologije u retrogradne svrhe da bi se telesni pogled projektovao kao dvodimenzionalna modernistička slika.

Izložbu možete pogledati do 27. novembra 2022. godine.
Paviljon Republike Srbije je podržalo i organizovalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti u Beogradu kao realizatorom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.