U trendu

'Mala zemlja' Gaela Faja osvojila Gonkurovu nagradu studenata

Roman „Mala zemlja“ francuskog pisca Gaela Faja osvojio je ovogodišnju Gonkurovu nagradu po izboru studenata Srbije, saopšteno je danas na svečanosti u Ambasadi Francuske u Beogradu.

Gonkurova nagrada studenata Srbije dodeljuje se već šest godina, a žiri čini 60 studenata francuskog jezika i književnosti. Oni su prethodnih pet meseci čitali dela koja je nominovala francuska Akademija Gonkur i diskutovali o njima sa svojim profesorima, posle čega su tajnim glasanjem odabrali dobitnika.

Pored Fajove „Male zemlje“, u konkurenciji su bila i dela „Onaj koga smo voleli“ autorke Katrin Kise, „Kanibali“ Režisa Žofrea i „Nežna pesma“ Lejle Slimani, koja je za tu knjigu osvojila francusku Gonkurovu nagradu za 2016. godinu.

Gonkurova nagrada je prestižna francuska književna nagrada koju duže od 100 godina autoru najboljeg francuskog proznog dela dodeljuje Akademija Gonkur, dok se u Srbiji i drugim zemljama dodeljuje Gonkurova nagrada studenata francuskog jezika.

Od 60 studenata u žiriju, po 15 je sa svake fakultetske katedre za francuski jezik u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Francuski pisac i reditelj Filip Klodel, član Akademije Gonkur, rekao je na današnjoj manifestaciji da je prisustvovao diskusiji srpskih studenata o izboru dobitnika nagrade, da je „fasciniran njihovim poznavanjem francuskog jezika“, kao i „njihovim razumevanjem i analizom nominovanih romana“.

Proglašenje dobitnika Gonkurove nagrade studenata Srbije održano je u okviru Molijerovih dana, tradicionalne manifestacije koju u više gradova Srbije organizuje Francuski institut iz Beograda.

Svečanosti je prisustvovala i ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro koja je rekla da francuski autori svakog proleća, u vreme Molijerovih dana, dolaze u Srbiju da se upoznaju sa svojim čitaocima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.