U trendu

„Mamu mu j…koje prvi počeo“ 27. januara premijerno u JDP

BEOGRAD – Predstava „Mamu mu j…ko je prvi počeo“, nastala po delu Dejana Dukovskog u režiji Slobodana Unkovskog, biće premijerno izvedena 27. januara na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta, najavaljeno je danas na koferenciji za medije u prostorijama pozorišta.

Sjajnu glumačku podelu predvode asovi Miki Manojlović i Branislav Lečić, a uz njih će se na sceni naći Mirijana Karanović, Jasna Đuričić, Jovana Belović, Peđa Marjanović, Ana Radakijević, Miloš Lazić, Miloš Lučić i Nina Perišić.

Reditelj predstave Slobodan Unkovski kaže da su najbolje drame Dejana Dukovskog napisane dok još nije imao 30 godina.

„Drama po kojoj je nastala naša predstava je stara preko 20 godina i imala je svoje praizvođenje davno. Čak je i na Bitef festivalu ovde dobila silne nagrade“, kazao je Unkovski i dodao da je tekst izuzetno težak za rad, iako je naizgled jednostavan.

Cenjeni reditelj je izrazio zadovoljstvo jer se sakupila odlična i ambiciozna ekipa glumaca koja je uspostavila vezu između predstave i vremena u kojem živimo na jedan izrazito sofisticiran način.

„Nadam se da smo uspeli da uhvatimo neizgovorljivi haos koji je svuda na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Komad ima desetak scena koje su naizgled nepovezane, ali ih zapravo vezuju gubitak ljubavi i nasilje. Te dve stavri su totalno poremetile naše živote u vremenu koje živimo nakon raspada Jugoslavije“, kazao je Unkovski, koji je istakao da mu je veliko zadovoljstvo što ponovo radi u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Branislav Lečić je kazao da je istinsko zadovoljstvo učestvovati u glumačkom procesu sa velikanima glumišta kao što su Manojlović, Karanović, Đuričić.

„Sudar sa haosom je za mene magnetna privlačnost našeg komada. Predstava je originalno nastala u momentu kada je taj haos bio očigledan. Naša predstava govori o posledicama tog haosa: raspadu svih vrednosti u ljudskim odnosima, o nepostojanju ljubavi, saosećajnosti. Pokušali smo da nađemo neku vrstu nade za izbavljenjem iz tog haosa“, kazao je Lečić.

Za Jasnu Đuričić nema dileme da u 30 godina od prvog izvođenja predstave haos sa Balkana proširio na čitav svet.

„Tumačenje ovog komada zbog toga postaje još kompleksnije, jer sve te teme kao što su ljubav, čast, greh, nada, vera, smisao propituju na veoma drugačiji način. Živimo trenutak u kojem se svet kakav smo poznavali raspada svuda“, kazala je Đuričić.

Dramaturg predstave je Jelena Milović, scenografiju su zajednički osmislili Branko Pavić i Dejan Miljković, kostime Lana Cvijanović, a muziku za predstavu je napisao Vladimir Pejković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar