U trendu

„Manakovo kulturno leto“ do 25. septembra u Beogradu

BEOGRAD – Tradicionalna kulturna manifestacija „Manakovo kulturno leto“ počela je tokom vikenda u dvorištu Manakove kuće u Beogradu i trajaće do 25. septembra, uz bogat pozorišni, muzički i filmski program.

Festival na Savamali otvorili su predstava za decu „Crvenkapa“ u okviru ciklusa „Pozorištance na Đumruku“ i koncert „Sećanje na Panonskog mornara“ – omaž Đorđu Balaševiću u izvođenju Miše i Tanje Šikman.

Pozorišni program će predstaviti komade za najmlađe – „Patrolne šapice“, „Mirakulus“ i „Lol lutkice“, a 9. septembra je na repertoaru monodrama „Pušenje je štetno po zdravlje“, po motivima teksta A. P. Čehova „O štetnosti duvana“, u režiji Ognjena Drenjanina, gde igra Nemanja Cerovac.

Duo drama „Kad neko zazvoni“ autora Andrea Pola Antoana, u režiji Božidara Đurovića biče izvedena 16.09., gde igraju Nikola Ugrinović i Anđela Rajić.

Poslednja predstava na programu „Pozorište na Đumruku“ je poznata monodrama o čuvenoj Dijani Budisavljević „PU Spas za sve nas“ 18. septembra, u režiji glumice ovog komada – Jelene Puzić, prema tekstu Nine Džuver.

Poetsko veče u selekciji „Stihovi na Đumruku“ biće izvedeno 24. septembra „Kad se srca spoje“, a poeziju govori Nenad Utješinović.

Dokumentarni film „Hercegovačke jame“ Nebojše Kolaka imaće 11. septembra beogradsku premijeru u okviru filmskog programa „Kino Manak“, kao i etnološki filmovi „Tako nam je ovde“ Vladimira Đorđevića i „Neispričana priča o Fatmi Kajači“ turskog reditelja Orhana Tekeoglua (10.09.).

Muzički program „Savamalski koncert“ sadrži nastup „Rok avantura“ (17.09.) Dečjeg hora i orkestra „Rok cirkus“, veče „My way“ (22.09.) džez dame Nade Pavlović, dok će koncert klasične muzike „Pesme sa Sene“ zatvoriti celu manifestaciju 25. septembra.

Na tom finalnom koncertu nastupiće – Marijana Radosavljević (sopran) i Jelena Kuzmanović (klavir).

Na ovaj način, Savamala na uglu Gavrila Principa i Kraljevića Marka oživeće ponovo uz bogat pozorišni program, koncerte, filmske projekcije i poetske večeri.

Manifestaciju organizuju Tangram Centar i Etnografski muzej u sardnji sa produkcijom „Toućsound“ i uz podršku Ministarstva kulture RS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.