U trendu

Mapa ustanova kulture na portalu „Geosrbija“

BEOGRAD – Ministarstvo kulture i informisanja je u saradnji s Republičkim geodetskim zavodom formiralo bazu podataka o zaštićenim kulturnim dobrima i ustanovama kulture koja je dostupna na geoportalu „Geosrbija“.

To je prvi takav set otvorenih podataka u Srbiji i jedini u oblasti kulture u Evropi, s obzirom da ne postoji u Evropi slučaj da se sve ustanove kulture nađu na jednoj geoprostornoj mapi.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je danas na konferenciji za novinare u Vladi Srbije da zemlje sa mnogo razvijenijom kulturnom tradicijom, a pogotovo u oblasti predstavljanja kulturne tradicije, kao što su Italija, Francuska, Nemačka, imaju na sličan način predstavljene podatke kada se radi o velikim muzejima, ali nigde ne postoji kompletan spisak ustanova kulture urađen na ovakav način.

Baza podataka obuhvata nepokretna kulturna dobra na teritoriji Srbije razvrstana u tri seta podataka: nepokretna kulturna dobra od izuzetnog značaja, nepokretna kulturna dobra od velikog značaja i zaštićena nepokretna kulturna dobra.

Svaki od tri navedena seta podataka, dostavljen od strane Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, sadrži naziv nepokretnog kulturnog dobra, kategorizaciju i kratak opis o njegovoj istorijskoj, društvenoj, umetničkoj ili arhitektonskoj važnosti.

Na geoportalu je i mapa 880 ustanova kulture koje su razvrstane u osam setova: arhivi, biblioteke, bioskopi, zavodi za zaštitu spomenika, zavodi za kulturu, muzeji i galerije sa fondom, pozorišta i polivalentni centri za kulturu.

Podaci, dostavljeni od strane Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, sadrže naziv ustanove, tip ustanove, podatke o lokaciji, broj telefona, podatke o rukovodstvu, zvanični veb sajt i imejl institucije.

Svi podaci su na četiri jezika – srpskom, engleskom, ruskom i kineskom.

Vukosavljević naglašava da je to najpotpuniji spisak ustanova kulture i kulturnih dobara u Srbiji i da je to značajan segment nacionalne digitalne infrastrukture.

Pomoćnik ministra za razvoj digitalne istraživačke infrastrukture u oblasti kulture i umetnosti Dejan Masliković je istakao da je Srbija, u procesu digitalizacije kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva, ovom mapom sustigla razvijene zemlje Evropske unije.

Cilj je, prema njegovim rečima, da sve što je digitalizovano bude smešteno u informcione sisteme i da oni budu objedinjeni tako da je u završnoj fazi izrada agregatora kulturnog nasleđa – nacionalnog pretraživača svih baza i svih kulturnih dobara, pokretnih i nepokretnih o kojima brinu ustanove kulture, a koji će biti predstavljen početkom sledeće godine.

Direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković rekao je da na ovom projektu sa Svetskom bankom rade nekoliko godina, a intenzivno poslednje tri, dok je izrada geoportala počela pre godinu dana.

On je pomenuo da na nacionalnoj digitalnoj platformi (htttps://geosrbija.rs) imaju ukupno 214 setova podataka koji mogu potpuno besplatno da se koriste.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.