U trendu

Maratonsko takmičenje svetskih operskih pevača 28. marta

NJUJORK – Svetsko maratonsko onlajn takmičenje operskih pevača i vokalista klasične muzike, u organizaciji srpskih operskih umetnika Dijane i Borisa Martinovića, biće održano u nedelju, 28. marta u prostoru virtuelnog studija iz Njujorka, saopšteno je iz direkcije ove muzičke smotre.
Prvi krug i polufinale su se odvijali tokom februara putem snimaka tako što su kandidati slali svoje video klipove stručnom žiriju.
Finale će se realizovati uživo online, tako što će svakom kandidatu biti poslat link putem kojeg se povezuju u Virtuelni studio firme “Virtual Concert Hall” iz Njujorka.
Umetnički par operskih solista na ovaj način želi da doprinese razvoju publike za klasično i opersko pevanje u svetu, a samo takmičenje je jedinstveno po tome što će publika moći da glasa za svoje kandidate.
Na veb sajtu i Youtube kanalu takmičenja biće prezentovani snimci takmičara sa linkovima putem kojih će i ljubitelji opera, klasične muzike ili operete moći da daju glas svojim favoritima, jer se u tim žanrovima pevači takmiče.
U maratonu koji će trajati sa pauzama gotovo ceo dan u nedelju biće predstavljeno 28 kandidata finalista, raspoređenih u četiri grupe.
Jedini predstavnik Srbije će biti vokalni solista Aleksandar Petrović, koji će pevati u finalnoj grupi, a iz regiona će se takmičiti samo Dalibor Kanzalek iz Hrvatske u istoj grupi.
Ostalih 26 predstavnika dolaze iz celog sveta, iz SAD, Velike Britanije, Italije, Koreje, Meksik, PortugalijR, Nemačke, Rumunije, Rusije, Brazila, Jermenije, Švedske, Australije, Kine i Čilea.
Dijana Martinović je diplomirani operski pevač, magistar, profesor solo pevanja i Master menadžer za kulturu, umetnost i medije. Osnovne studije solo pevanja završila je na FMU u Beogradu, a magistrirala na Univerzitetu za muzičku i izvođačke umetnosti u Štutgartu, gde je četiri sezone bila angažovana kao sopran u Gradskoj operi. Kao solista, gostovala je u operskim kućama u Nirnbergu, Sent Galenu i Bernu. Sarađivala je sa mnogim evropskim orkestrima i dobila je veliki broj nagrada širom sveta.
Bas bariton Boris Martinović diplomirao je na prestižnoj muzičkoj školi Džulijard i Američkom operskom centru u Njujorku. Na međunarodnu scenu je stupio još davne 1977, a kada je imao 21 godinu, pisali su o njemu sa oznakama – “bas čarobnog potencijala”. Prvo je nastupao na najprestižnijim scenama u Italiji, onda je osvojio i Parisku operu, i druge eminentne operske kuće po svetu. Poslednjih godina je umetnički direktor opere “Morlačhi” u Peruđi i operske kompanije „La Primavera“ u Los Anđelesu.
Njih dvoje su počeli da organizuju seriju od šest besplatnih koncerata po Srbiji, pre pandemije, i stigli su da ostvare samo jedan u Skupstini grada Beograda u februaru 2020, a svi ostali su naravno odloženi zbog vanrednog stanja usled pandemije.
Ovo takmičenje je jedinstveno po tome što pruža široke mogućnosti za pevače da se za njih čuje u svetu, da nastave školovanje kod značajnih profesora u inostranstvu i da započnu svetsku karijeru kao solisti pevači.
Izbor najboljih biće odluka stručnog umetničkog žirija koji čine operske svetske zvezde, dirigenti i operski direktori, i osim Borisa Martinovića, tu je Deniz Grejvs Montgomeri – mecosopran i predavač na Džulijard Visokoj Školi za muziku.
Takođe, u žiriju su i Ivajlo Mihailov, operski pevač tenor i profesor solo pevanja na Državnoj Umetničkoj Akademiji u Plovdivu, Bugarska, Điorđo Lalov – umetnički i generalni direktor Asocijacije za Operu Verisma u Nju Džersiju, i umetnički direktor Opere u Južnoj Karolini i Nju Hempšajru.
Dr Katerina Soverova je pijanista i profesor solo-pevanja, direktor Operske Kompanije “Bel’Cantanti” u Vašingtonu, i uz nju su u žiriju i Gabriela de Esteban – dirigent, direktor Operskog studija Bečke Državne opere, profesor na Bečkom Univerzitetu i Univerzitetu “Superiour” u Madridu, i Jun Im Sang, profesor na Univerzitetu Kalifornije, Američkom Konzervatorijumu za Muziku i Ćun Ćang Univerzitetu u Kini.
Gledaoci se mogu uključiti direktno online i pratiti finale u nedelju, a takmičari se ističu kroz tri runde pred žirijem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar