U trendu

Marina Abramović: U Srbiji me ne žele, podsećam ih na njihov neuspeh

Marina Abramović je u ispovesti britanskom listu „Gardijan“ rekla da mnogo voli ljude u Beogradu, ali da oni ne vole nju.

„Ako se vratim u Beograd, oni tamo ne žele da me vide. Podsećam ih na njihov neuspeh. Mnogo ih volim, ali oni ne vole mene“, kaže Marina Abramović.

Ona je novinaru „Gardijana“ pokazala fotografiju iz 1960-ih godina, na kojoj je ona jedina žena među šestoro mladih radikalnih umetnika koji su želeli da promene svet. Najverovatnije je reč o Raši Todosijeviću, Eri Milivojeviću, Zoranu Popoviću, Gergelju Urkomu i Neši Paripoviću. Marina Abramović je jedno vreme bila u braku s Paripovićem, ali, kako piše „Gardijan“ ni sa njim više ne razgovara.

„Razumljivo je zašto njeni bivši prijatelji više ne govore blagonaklono o njoj. Ne samo da o njima govori kao o gubitnicima: Ona u svojoj knjizi otkriva da Neša nije mogao da je zadovolji u krevetu, sve dok s njim nije slučajno zatrudnela“, piše „Gardijan“.

U vreme dok je izvodila svoje prve radikalne umetničke performanse, Marina Abramović je živela najkonzervativnijim mogućim životom u Beogradu, piše „Gardijan“. Živela je s majkom, koja joj je nametnula zabranu izlaska iz kuće posle 10 uveče.

Posle performansa „Ritam 5“ (u kojem je zapalila zvezdu petokraku, pa isekla nokte i kosu, pa onda ušla u vatru, da bi je onesvešćenu izneli odatle), uspevala je recimo da se ušunja u kuću.

Novine su tada pisale da bi trebalo da bude smeštena u psihijatrijsku bolnicu. „Da li su bili u pravu?“, pitao je „Gardijan“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)