U trendu

Marković: Ne znam šta bih radila osim da pišem

BEOGRAD – Pesnikinja i dramaturškinja Milena Marković ocenila je da je nesporan značaj NIN-ove nagrade, koju je danas dobila za roman „Deca“, nakon koje će nastojati da održi kvalitet svog pisanja, ali i da u budućnosti stvori nešto potpuno drugačije.

„Imam 48 godina, dobila sam najveću regionalnu nagradu, a trebalo bi da nastavim da pišem. I u tom smislu je sada (na) meni šta ću sledeće da napišem, da ne bih bi bila gora od onoga što sam već uradila. Vrlo verovatno da ću da radim nešto potpuno drugačije, znajući sebe“, rekla je Marković novinarima posle proglašenja za dobitnicu.

Marković je istakla da je „značaja NIN-ove nagrade neosporan – to je prosto najznačajnija regionalna nagrada“.

„Nadam se da će tako da ostane, zato što je za ovako malu kulturu kao što je naša izrazito važan kontinuitet. Prema tome svaka nagrada je izrazito važna da se baštini“, navela je Marković.

Dobitnica NIN-ove nagrade je rekla da je tema njenog romana u stihu „Deca“, „između ostalog nešto što se zove agonija slobode“, čime su se bavili i pisci Mišel Uelbek, Zahar Prilepin i Karl Uve Knausgor.

„Proširila sam tu temu na nešto što je zapravo značajna tema pisaca s kraja 20. i početka 21. veka. Ne plaćaju cenu slobode samo moji junaci, nego čitava zapadna civilizacija“, navela je Marković.

Upitana da prokomentariše neka mišljenja da su „Deca“ remek delo, Marković je rekla da takva definicija pripada nečemu što je značajno za ljudski rod i da je to nešto što nju „nadilazi“.

„U tom slučaju ću se potruditi da budem što više skrušena, da bi uopste mogla da nastavim da radim. Jer meni je rad vrlo važan. Ne znam prosto šta bih radila osim da pišem i predajem“, rekla je Marković.

Zamoljena da u jednoj rečenici objasni svoj nagrađeni roman Marković je rekla: „Nema šanse da svedem priču romana u jednoj rečenici. To možete napismeno dobiti ne od mene nego od nekog kritičara“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.