U trendu

Marsovske izložbe biće otvorene večeras u Kulturnom centru Beograda

BEOGRAD – Martovska otvaranja izložbi u Kulturnom centru Beograda, zakazana su za večeras u tri različite galerije i nude publici sjajne sadržaje.

U galeriji Podroom Neli Ružić priredila je publici feštu doživljaja slika, pokreta i zvukova na izložbi „Timescape – Vremenski pejzaž“.

U saradnji sa kustoskinjom izložbe Irenom Bekić, izložba je otelotvorila svoju temu razdaljina prostornih i vremenskih samom postavkom koja premošćuje izložbene prostore Umjetničkog paviljona u Zagrebu i Kulturnog centra Beograda: na fasadi Glavnog kolodvora, Umjetničkom Paviljonu, Palati Vranicani i Beogradu u galeriji Podroom.

Na zanimljiv način postavka u galeriji Podroom dopunjuje se tematskim odmakom u prostoru i vremenu postavkom u galeriji Artget.

Srđan Veljović, kao umetnički direktor ove galerije za tekuću godinu, pozvao je Sonju Beloš i Nikolu Gajića, dvoje veoma mladih umetnika koji su studirali na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, a sada žive i rade u Kikindi.

Kroz postavku „Dokumentarno kao iluzija“ oni promišljaju iskustvo „bezbrižne grupe mladih ljudi koja je u prilici da u najvećoj meri slobodno oblikuje svoju svakodnevicu“

Istovremeno ove fotografije govore i o iskustvu prevođenja opažaja svakodnevice ka znakovima koji upućuju ka budućnosti: osećaj bezobalne slobode biva osujećen i ta promena je očita u fotografskom narativu.

Serija fotografija Beloš Gajić, sledom efemernih zapisa, lavira između onih koji ostaju vezani za trenutak fotografisanja i sa njim klize u prošlost, kao i onih u kojima je anticipriana budućnost,” navodi Veljović.

Nasuprot izložbama koje se bave nestabilnošću doživljaja vremena i prostora, izložba u Likovnoj galeriji okuplja tri umetnice koje nisu zamislile svoja predstavljanja na grupnoj izložbi: Ivanu Ivković, Ivanu Popov i Snežanu Nenu Skoko.

One su – svaka za sebe – kroz niz likovnih radova (slika, crteža, kolaža, asamblaža) promišljale i proživljavale vreme karantina tokom pandemije COVID-19. Svaka autorka „na proces izolacije reaguje umetničkim postupkom sublimacije životnih okolnosti kroz vizuelno oblikovanje doživljenog.

„Nit koja ih povezuje je materijalizovana, medijski artikulisana reakcija na prostore koji ih okružuju, dok izolacija sa kojom su se suočile predstavlja i jednu od centralnih tema,” navodi kustoskinja Svetlana Petrović.

Svaka od umetnica ima svoju zaokruženu profesionalnu biografiju, pa je utoliko zanimljivije videti kako one na izložbi „Omnibus: izolacija” prepliću ili sučeljavaju svoje poetike i umetničke izraze.

Izložbe u Kulturnom centru Beograda biće dostupne do 22. aprila, a tokom trajanja biće priređeni brojni prateći programi za publiku različitih generacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.