U trendu

„Matićevi dani“: Matiću u čast nadrealizam u Srbiji

ĆUPRIJA – Tradicionalna književna manifestacija 38. „Matićevi dani“, posvećena velikanu srpske književnosti, nadrealisti, esejisti, akademiku i diplomati Dušanu Matiću (1898-1980), počeće danas u njegovom rodnom gradu Ćupriji.

Manifestacija, koja će trajati do 13. septembra, održava se u organizaciji Narodne biblioteke „Dušan Matić“ u Ćupriji, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Skupštine opštine Ćuprija.

Centralni deo manifestacije je 13. septembra, na dan rođenja Matića, kada će se u Narodnoj biblioteci, koja se nalazi u rodnoj kući pesnika, održati okrugli sto – naučni skup o njegovom životu i stvaralaštvu, pod nazivom „Dušan Matić danas“.

U radu okruglog stola učestvovaće: Gojko Božović, Predrag Jašović, Gojko Tešić, Danica Pejović, Nemanja Veljović Subrosa, Zoran Bognar…

U Narodnoj biblioteci biće uručena i tradicionalna književna nagrada „Matićev šal“ za najbolju prvu zbirku pesama, objavljenu između dve manifestacije, pesniku Srbije do 27.godina starosti.

U muzičkom delu programa učestvuju polaznici Škole za muzičke talente u Ćupriji.

Manifestacija će biti otvorena danas u Galeriji Ustanove kuklture „Sinđelić“ u 12 sati, a otvoriće je upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.