U trendu

Matiji Bećkoviću Velika povelja Brankovog kola

SREMSKI KARLOVCI – Akademik Matija Bećković ovogodišnji je laureat „Velike povelje Brankovog kola“ za životno delo, jednoglasno je odlučio žiri – Nenad Grujičić, Vesna Čipčić i Milan Pletel.

U obrazloženju žirija istaknuto je da Bećković nastupa i učestvuje dugi niz godina u raznovrsnim programima ove manifestacije, „dajući njegovoj misiji osobenu dimenziju u očuvanju kulta živorodne poezije i njene lekovite snage u svim vremenima.“

„Pre trideset leta, 7. septembra 1990. godine, u najstarijoj srpskoj gimnaziji u Sremskim Karlovcima, Bećković je svečano otvorio 19. Brankovo kolo besedom o Radičevićevoj poeziji i tom prilikom dobio visoko priznanje, „Statuetu Brankovoga kola“, a 2008. godine, ovaj ugledni pesnik poneo je i Pečat varoši sremskokarlovačke“, podsetio je žiri.

Kako je između ostalog rečeno, autentični pesnički glas Matije Bećkovića, jedinstven po stilsko-jezičkom izrazu, u punom smislu reči originalne pesničke kulture, misaonosti i lirizma, sav u korenu i žilama maternjega zvuka i nesvakidašnjeg leksičkoga materijala, davao je i na Brankovom kolu visoku kotu umetničke vrednosti.

Ovo prestižno priznanje, dodeljuje se Matiji i „za nadahnut doprinos lepoti i razvoju poezije, za stvaralačku radost i ljubav prema pesnicima i ljudima na tragu božanskog dara i dela Branka Radičevića“.

Bećković je prvi pesnik dobitnik „Velike povelje Brankovoga kola“, a dosadašnji laureati su Vladeta Jerotić, Vera Kovač Vitkai, Mihailo Miša Janketić, Ljiljana Petrović, Vesna Čipčić i drugi.

Priznanje će svečano biti uručeno u Spomen-biblioteci Karlovačke gimnazije, na „Prolećnim Brankovim danima 2020“, koji će po tradiciji trajati od 15. do 28. marta u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu, ove godine u znaku obeležavanja 196. rođendana Aleksija Radičevića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.