U trendu

Medaković: Unisten veliki deo vincanskog naselja na Banjici

BEOGRAD – Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković potvrdila je za Tanjug da je oko 100 kvadratnih metara vinčanskog naselja uništeno, kada je u građevinskim radovima na Banjici iskopana rupa dubine do tri metra.

Medaković ističe da je vanrednim uvidom dežurnog građevinskog inspektora 18. jula zapisnički konstatovano izvođenje armirano-betonskog potpornog zida bez odobrenja nadležnog organa.

„Građani su prijavili nelegalne radove inspekciji. Gradilište je zatvoreno, nakon čega je građevinski inspektor podneo krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu. Nemam informaciju ko je izvođač radova“ kazala je Medaković.

Medaković je rekla da je uništenjem dela vinčanskog naselja time nestala velika količina informacija, bitnih za razumevanje ovog važnog naselja.

Kako je objasnila, za ovaj lokalitet se znalo i pre četiri do pet decenija kada je građeno moderno naselje na Banjici, zbog čega su zgrade izgrađene oko samog nalazišta.

Prema njenim rečima, sama ova lokacija nije nikada arheološki istražena, ali je zavedena, i zna se da predstavlja deo vinčanskog naselja na Banjici.

Kako se navodi u Informacionom sistemu nepokretnih kulturnih dobara, na ovom terenu nalazi se neolitsko naselje sa veoma bogatim kulturnim slojem u pet horizonata i kao takvo jedno je od najznačajnijih u našem delu Podunavlja.

„Naselje, u početku privremeno, pod povoljnim uslovima razvilo se u stalno. Dugo je trajalo i nekoliko puta obnavljano posle požara. Počev od najstarijeg horizonta sa zemunicama, pa kroz ostale, opaža se stalni razvoj i napredak u tehnici gradnje. Jedna od otkrivenih kuća ima dimenzije čak 20h11m, što za građevinsku delatnost neolitskog čoveka podrazumeva visoku stručnost i tehniku“, navodi se u opisu ovog lokaliteta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.