U trendu

Međunarodni arhitektonski konkurs za mlade arhitekte

BEOGRAD – Udruženje Ekokultplus, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu i Magazin za eko arhitekturu i kulturu „Eko kuća“, raspisuju Drugi međunarodni arhitektonski konkurs za idejno arhitektonsko rešenje na temu Mikro eko kuća, a rok za predaju radova je 1. septembar, dok fond za nagrade iznosi 4 hiljade evra.
Drugi međunarodni arhitektonski konkurs Mikro eko kuća 2022 namenjen je mladim arhitektima, dizajnerima, pejzažnim arhitektima i primenjenim umetnicima starosti do 30 godina i studentima fakulteta iz navedenih oblasti.
Prema rečima predsednika mađunarodnog žirija, arhitekte Vladimira Lovrića, „konkurs ima za cilj da promoviše mlade stvaraoce i da kroz društvene mreže i prateće medije afirmiše koncept ekološke arhitekture“

„Na taj način se stvaralaštvo mladih generacija obogaćuje ekološki održivim pristupom projektovanju, dizajniranju i izgradnji zgrada uz korišćenje obnovljivih izvora energije, čime se doprinosi zaštiti životne sredine i sprečavanju daljih klimatskih promena“.
Koncept mikro kuće predstavlja jedinstvene arhaične objekte locirane u prirodi, koji su teorijski bazirani na ideji o minimalističkoj kući, čiji je fokus na njenim funkcionalnim, formalnim i oblikovnim aspektima, ali i na socijalnim pitanjima.

Ona predstavlja mogući odgovor na pitanje o egzistencijalnom minimumu za život.
Cilj projekta je i da se kroz redefinisanje osnovnih čovekovih potreba za boravkom u prirodi prepozna, definiše i dizajnira fleksibilan i multifunkcionalan objekat kao esencijalni deo ljudskog okruženja, uz uvođenje novih tehnoloških, konstruktivnih, termotehničkih i energetski efikasnih metoda, uz korišćenje obnovljivih izvora energije, tradicionalnih načina građenja i prirodnih materijala.
Objava rezultata konkursa biće 7. oktobra 2022. godine.

Dodela nagrada na svečanom otvaranju tradicionalne Pete međunarodne Manifestacije i Kongresa Održiva arhitektura – Energetska efikasnost, u petak, 7. oktobra 2022. godine u 19h u centralnom holu Jugoslovenske kinoteke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar