U trendu

Međunarodni novosadski književni festival

Dvanaesti Međunarodni novosadski književni festival biće održan od 28. do 31. avgusta i okupiće oko 20 stranih i više od 30 domaćih pisaca, 15 prevodilaca i 30 muzičara, najavila je danas Gradska biblioteka u Novom Sadu.

Učestvovaće pisci iz Engleske, Francuske, Nemačke, Rusije, Poljske, Italije, Mađarske, Rumunije, Danske, Slovačke i drugih zemalja, a gost festivala je Švedska.

Švedska poezija biće predstavljena u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu, a biće objavljena i Antologija savremene švedske poezije sa delima 12 pesnika u izboru An Lingebrand.

Svaki pesnik u antologiji biće predstavljen sa po 10 pesama u prevodu Nikole Perišića, Dejana Kuprešanina, Milene Podolšak i Valentine Klinko Zečević.

Gosti festivala biće Aurora Luke (Španija), Greta Stodart (Engleska), Peter Laugesen (Danska), Mauro Ponci (Italija), Jergen Lind, Per Hanson, Ida Berjel, An Jederlund i An Lingebrant (Švedska), Adrijan Bodnaru (Rumunija), Miroslav Bjelik (Slovačka), Geci Janoš (Mađarska), Pjotr Mildner-Nijeckovski (Poljska), Iv Žak Buen (Francuska).

U programima će učestvovati i Hans Til (Nemačka), Ahmatov Aleksej Dmitrievič i Roman Kruglov (Rusija), Zvonko Sarić, Dejan Aleksić, Radomir Miljojković (Srbija).

Simpozijum će biti posvećen temi „Književnost i norma, književnost i zakon“, o čemu će govoriti Alpar Lošonc, Dragan Prole, Vladimir Gvozden, Zoran Đerić, Kornelija Farago, Gorana Raičević, Bojan Jovanović, Damir Smiljanić, Dragana V. Todoreskov.

„Dijaloško predstavljanje“ pisaca biće organizovano u kafeu „Absolut“ u Zmaj Jovinoj ulici, a razgovore će voditi kritičari i prevodioci Zoran Đerić, Dragan Babić, Duška Radivojević i Milica Stanković.

Tokom četiri dana planirano je više od 30 književnih i muzičkih programa, a reprezentativni izbor autorskih priloga, od poezije do kritičkih radova, biće objavljen u dve sveske „Zlatne grede“.

U okviru festivala biće uručena 12. Međunarodna nagrada za književnost Novi Sad i 57. Brankova nagrada.

Programi će se odvijati na Trgu mladenaca, u Biblioteci grada Novog Sada, Svečanoj sali Ogranka SANU u Novom Sadu, klubu „Absolut“, na balkonima u Zmaj Jovinoj, u restoranu „Marina“, u Sremskim Karlovcima, Somboru, Sremskoj Mitrovici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.