U trendu

Međunarodni projekat „Oslikaj promenu“ u Subotici

SUBOTICA – Mural sa porukom „Stav u nastanku“ tokom proteklih dana osvanuo je na zidu Politehničke škole u Subotici kao deo međunarodnog projekta „Oslikaj promenu“ („Paint The Ćange“), saopšteno je iz organizacije tog projekta.

Učesnici te umetničke smotre, đaci treće i četvrte godine navedene škole, pre izrade murala išli su na dvodnevne umetničke radionice, na kojima su ih mentori ohrabrivali da promisle o svetu i problemima u njemu i na osnovu toga definišu poruku koju bi poslali svom okruženju.

Tako su učenici akcenat stavili na nerazumevanje generacija, koje počiva na stavu starijih da je uspeh u životu definisan finansijskim dobitkom, dok mladi misle da takav stav guši slobodu i kreativnost.

Učenica Politehničke škole Valentina Solar ovom prilikom je izjavila da ima utisak kako stariji ljudi ne shvataju mlade, da su dosta isključeni iz svega, i da žele to da promene, kao i da menjaju budućnost na bolje.

Mladima su u izradi murala pomagali lokalni umetnici Marko Stanković i Dejan Stojčić.

“Kada smo videli da ovi učenici žele promene, odmah smo pristali da učestvujemo u ovom projektu”, istakao je Stanković i dodao da će uvek dati šansu omladini, jer na njima svet ostaje.

Koordinator projekta “Oslikaj promenu” Nebojša Glišić iz Fonda B92, naveo je da je prethodno u Beogradu, u saradnji sa učenicima četiri srednje škole, na zidu Filološke gimnazije urađen mural “Da li po(stižeš)?”.

Tim natpisom učenici su želeli da pošalju poruku da se suočavaju sa velikim pritiskom okruženja i da ne mogu da postignu sve što se od njih očekuje.

Pored toga, Glišić je najavio da će uskoro jedan mural biti oslikan i u Vranju, koji je definisan problemom klasnih – imovinskih razlika koje utiču na odrastanje i međusobno druženje učenika.

Projekat “Oslikaj promenu” je međunarodnog karaktera i izvodi se u Beogradu, Vranju, Subotici, Atini i Londonu.

U Srbiji ga sprovodi Fond B92 uz podrčku Evropske unije (program “Kreativna Evropa”), Ministarstva kulture i informisanja RS i Fondacije za otvoreno društvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.