U trendu

Memorandum o razumevanju SRB i Majdarske u filmskom sektoru

BUDIMPEŠTA – Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković sastala se danas u Budimpešti sa ministrom za ljudske resurse Mađarske Miklošem Kašlerom, a dvoje zvaničnika potpisali su Memorandum o razumevanju u filmskom sektoru, saopštili su iz Ministarstva kulture i informisanja.

Memurandum će omogućiti zajedničke projekte, kao i snimanja filmova i serija koji se odnose na važne događaje i ličnosti zajedničke istorije koje spajaju dva naroda, saopštili su iz Ministarstva kulture i informisanja.

Gojković je istakla da su odnosi dve zemlje na istorijskom nivou, o čemu svedoči i sporazum o strateškom partnerstvu, kao i da saradnja u kulturi zaslužuje posebnu pažnju, a Kašler je takođe ukazao da su kulturne veze između Srba i Mađara odlične i da posebno zahvaljuje na poseti uprkos pandemiji.

Gojković i Kašler su istakli da današnje potpisivanje Memoranduma o razumevanju u filmskom sektoru potvrđuje obostrani interes za širenje saradnje u oblasti filma između dve zemlje s obzirom na značaj koji obe države pridaju razvoju i promociji filmske umetnosti.

Kašler je ukazao na važnost razvijanja saradnje filmske industrije, ukazujući da je Mađarska izgradila filmsku industriju u poslednjih 15 godina, a zajednička istorija i povezanost u kulturi, zaslužuje da se rade zajednički projekti.

U tom kontekstu Gojković i Kašler su razgovarali i o mogućnosti zajedničkih projekata o istorijskim ličnostima koje povezuju Srbiju i Mađarsku, a budući da se u Mađarskoj uskoro snima serija o Janku Sibinjaninu, u okviru koje će biti i epizoda o Beogradu, to može biti prilika za saradnju i snimanje nekih scena i u Beogradu.

Gojković je napomenula da je Srbija posvećena razvoju filmske industrije i da je upravo po ugledu na Mađarsku uvela podsticajne mere kojima je privukla i strane investitore, što je stvorilo preduslove da se u poslednjih nekoliko godina u našoj zemlji snimi 264 filmova i serija uglavnom strane produkcije.

Gojković je naglasila i da će Memorandum omogućiti jačanje saradnje nadležnih institucija i organizacija u oblasti filma i očuvanja filmskog i audio-vizuelnog nasleđa, kao štu su Filmski centar Srbije, Jugoslovenska kinoteka sa Nacionalnim filmskim institutom Mađarske i drugih partnera iz Mađarske.

U tom kontekstu je naglasila da su Filmske novosti više filmova, za koje je Mađarska mislila da su izgubljeni, kopirale za mađarsku stranu.

Gojković i Kašler su se saglasili da je posebno važno da se intenzivira saradnja pozorišta, kako nacionalnih, tako i mađarskog pozorišta u Srbiji, i srpskog u Mađarskoj. Istakli su i važnost da se saradnja unapredi na zaštiti kulturnog nasleđa, kao i da se dve zemlje zalažu za nastavak projektne saradnje od zajedničkog interesa u toj oblasti.

Kada je reč o zaštiti kulturnog nasleđa, Gojković je ukazala da je za Srbiju važno i iskustvo Mađarske na polju zaštite dvoraca, vila i letnjikovaca, budući da smo u Srbiji pokrenuli važan projekat obnove ovog važnog segmenta nasleđa.

Gojković i Kašler su razgovarali i o realizovanju inicijative o podizanju spomenika Janošu Hunjadiju (Sibinjanin Janku) u Beogradu i Nikoli Tesli u Budimpešti.

Ministarka je napomenula da je i dosadašnja kulturna saradnja sa Mađarskom dobra, posebno sa gradovima i opštinama na teritoriji AP Vojvodine, ali da je na nama da je dodatno razvijemo i proširimo širom dve zemlje.

Gojković je pozvala Kašlera u zvaničnu posetu Republici Srbiji, kao i da prisustvuje svečanom otvaranju i početku manifestacije Novi Sad Evropska prestonica kulture 13. januara 2022. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar