U trendu

Memorijal Nadežde Petrović u Čačku otvara se u subotu

 Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ u Čačku najavila je danas otvaranje jubilarne, 30. bijenalne izložbe vizuelnih umetnosti – Memorijala Nadežde Petrović, u subotu, 3. oktobra.

Memorijal Nadežede Petrović je osnovan 1960. godine u Čačku u znak sećanja na tu slikarku, rodjenu u Čačku 1873. godine, a umrlu 1915. godine u Valjevu na dužnosti dobrovoljne bolničarke u Prvom svetskom ratu.

U šest galerijskih prostora i na pet lokacija u javnom prostoru u Čačku od subote izlaže 28 umetnika i dve umetničke grupe iz BiH, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Severne Makedonije, Slovenije i Srbije.

Ovogodišnji selektor Memorijala pod nazivom „Na jug, na jug! Idemo na jug“ je direktorka Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković.

„Memorijal je koncipiran sa željom da jedna od najznačjnijih bijenalnih manifestacija na prostoru bivše Jugoslavije postane mesto ponovnog susreta, spajanja i okupljanja“, navodi se u saopštenju Umetničke galerije.

Galerija ističe da naziv ovogodišnjeg Memorijala aludira na usklik iz doba industrijskog i modernizacijskog napretka Srbije krajem 19. i početkom 20. veka, kada se težilo ka jugu, a kroz Sićevačku klisuru je prošla železnička pruga kuda su vozom putovali i učesnici Prve jugoslovenske likovne kolonije 1905. godine.

Vizuelni identitet 30. Memorijala Nadežde Petrović, delo grafičkog dizajnera Nemanje Mićevića, povezao je se fikusom (Ficus elastica) – najvećim i najstarijim drvetom juga na Balkanu, koje već pedeset godina raste kod Doma kulture u Čačku.

Memorijal prati zajednički regionalni projekat „Teritorija kulture“ koji povezuje institucije kulture Čačka, Cetinja i Banjaluke. U tom okviru mladima je namenjena škola za kritiku i umetnost, koja će, uz Memorijal istovremeno raditi u ta tri grada.
U okviru programa otvaranja Memorijala biće izvedeni dva performansa – Lale Raščić i Jusufa Hadžifejzovića.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.