U trendu

Merima Njegomira sahranjena u Aleji zaslužnih građana

BEOGRAD – Pevačica narodne muzike Merima Njegomir (1953-2021) sahranjena je danas u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.

Poslednjem ispraćaju glavne i odgovorne urednice narodnih ansambala Muzičke produkcije i PGP RTS-a Njegomir, koja je preminula nakon kraće i teške bolesti, prisustvovali su članovi porodice – deca Ljubica, Milica, Jelena i Marko, kao i par stotina građana, prijatelja, kolega i poštovalaca.

Među prisutnima bio je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, dok je predsednik Republike Aleksandar Vučić poslao venac sa natpisom: „Poslednji pozdrav dragoj Merimi“.

Bili su prisutni i pevači Ana Bekuta i Ivan Milinković, prvi čovek PGP RTS-a Vladimir Graić, muzičar Zoran Dašić, menadžer Dragoslav Gane Pecikoza, političar Čedomir Jovanović i brojni drugi.

Nakon opela pred crkvom Svetog Nikole na Novom groblju, kovčeg je do poslednjeg prebivališta pratio tamburaški orkestar, koji je izvodio „Tiho noći“ i druge stare narodne kompozicije.

Opraštajući se od Njegomir, pijanista i njen biograf Nikola Rackov je istakao da ona nije bila „narodna ili pevačica uopšte“, već „istaknuti umetnik velikog kalibra, vokalni solista, ličnost, pojava u srpskoj muzičkoj kulturi“.

Rackov je naglasio da su Merimini postulati bili „talenat, rad i upornost“, kao i da je baštinila našu narodnu muziku, ali je i „davala neviđen doprinos toj muzičkoj baštini“ .

„‘Bolna leži Anđelija’, ‘Zajdi, zajdi’ i toliko hiljada pesama koje je snimila, stotine snimaka u fonoteci… to su tragovi iz kojih mora nešto da izraste“, rekao je Rackov.

Merima Njegomir je sahranjena uz zvuke njenog velikog hita „Zbog tebe“, kog su izvodili tamburaši.

Prethodno su se na komemoraciji u Radio Beogradu od Njegomir oprostili Bekuta, urednica zabavnog programa Radio-televizije Srbije Olivera Kovačević, glumica Svetlana Bojković, tv voditelj Aleksandar Gajšek i muzičar Bora Dugić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.