U trendu

Miker Festival 26. maja u Zornića kući u Barajevu

BEOGRAD – Mikser Festival, trodnevna konferencija koja sadrži niz umetničkih programa, dizajn kamp i brojne radionice, održaće se 26. maja u zelenoj oazi Zornića kuće u Barajevu.

Festival će otvoriti Milana Rikanović, direktorka kancelarije UN Women u Srbiji, i Brankica Janković, poverenica Republike Srbije za zaštitu ravnopravnosti, koje će takođe najaviti izložbu „Kada je svet stao one nisu“, kao i niz programa sa porukama rodne ravnopravnosti.

Ove godine ponovo se okuplja masa stručnjaka, kreativaca i aktivista radi pronalaska odgovora na pitanje „Kako osmisliti i ubrzati globalni oporavak nakon pandemije i koje su reperkusije procesa u zemlji i regionu“
„Da li nam je pandemija pomogla da razumemo koncept solidarnog i održivog razvoja? Kako se udružiti oko krucijalnih tema, poput čiste vode i vazduha, zdravog zemljišta i života u urbanim sredinama, kao i dizajnerskih inovacija koje bi omogućile održivu budućnost? U kojoj meri je kreativnost potrebna u kriznim situacijama“, samo su neka od pitanja kojima će ove godine biti posvećena pažnja.

Pored toga, ove godine poseban akcenat biće na diskriminaciji u društvu, socijalnoj pravdi i odnosu prema najosetljivijim društvenim grupama – prvenstveno starijima i ženama.

Tom prilikom, na ovogodišnjem festivalu ugostićemo uz ovdašnje stručnjake i međunarodne eksperte i autore iz različitih oblasti.
Ričard van der Laken, osnivač platforme „What Design Can Do“ i Voker Albus, čuveni nemački kritičar i kustos dizajna među najvećim su zagovornicima društveno-odgovornog dizajna.

Oni će u dinamičnoj diskusiji otkriti kako otpad može postati inspirativan za dizajnerske inovacije i otvaranje novih perspektiva „kružnog dizajna“.

Tradicionalna saradnja Miksera i eksperata Svetske banke rezultiraraće ove godine učešćem Samira Akbara, specijaliste zaštite životne sredine iz Vašingtona.

Regionalno umrežavanje na polju cirkularne ekonomije nastavlja se kroz učešće pokretača slovenačke „cirkularne tranzicije“, Ladeje Godine Košir, koja će preneti globalna iskustva dobre prakse.

Profesor Čedo Maksimović sa Imperijal koledža u Londonu govoriće o značaju revitalizacije gradskih vodotoka, dok će Ištvan Kenjere“, vodeći evropski stručnjak za prečišćavanje voda inovativnim metodama, predstaviti inovativna rešenja najrazvijenijih gradova sveta.

Austrijski arhitekta Daniel Podmirseg govoriće o prednostima urbane zelene infrastrukture i urbanih bašti na smanjenje zagađenja i smanjenje štetnog uticaja proizvodnje i transporta hrane u gradovima.

Trodnevni Dizajn kamp „Nova vrednost“, organizovan uz podršku Saveza izviđača Srbije i vođen profesorkom Jelenom Matić, udrušio je dizajnere, ekologe i ljubitelje kampovanja radi kreiranja inovativnih dizajnerskih re?enja od otpada, pritom nudeći učesnicima obilje radionica u prirodi,
Festival će pružiti uvid u proces priprema pobednika talent platforme „Young Balkan Designers“ za nastup na prestižnom Milanskom sajmu nameštaja u septembru, gde ćemo predstaviti šest inovacija cirkularnih proizvoda mladih autora.

Ove godine će, takođe, kroz panel „Kad budeš bila spremna“ biti reči i o reakciji našeg društva na istupanje žrtava seksualnog nasilja, kada će se glumica Merima Isaković direktno iz Australije uključiti u program po pozivu novinara Aleksandra Đuričića.

Radeći na promociji međugeneracijskog dijaloga i digitalnog opismenjavanja, nastavlja se saradnja sa agencijom UNFPA, čiji će regionalni direktor Džon Kenedi Mosoti aktivno učestvovati u pronalaženju novih rešenja.

Poseban događaj u okviru festivala predstavlja otvaranje autorske izložbe „Šuma bara livada“ Marka Lađušića, dugogodišnjeg kustosa Mikser festivala i profesora Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.