U trendu

Mikis Teodorakis biće sahranjen u četvrtak na Kritu

ATINA – Grčki kompozitor Mikis Teodorakis biće sahranjen 9. septembra u Hanji na Kritu, pored svojih roditelja i brata, što je i bila njegova želja, saopštila je danas Komunistička partija Grčke.

Oko mesta sahrane Teodorakisa, koji je preminuo 2. septembra, izbio je porodični spor. Njegova kćerka je rekla da će Teodorakis biti sahranjen u selu Vrahati, blizu Korinta, gde je imao kuću, ali je njegov sin danas saopštio da će porodica poštovati želju kompozitora, prenosi AP.

Teodorakis je napisao pismo gradonačelniku Hanije 2013. godine, u kojem je naveo da želi da bude sahranjen na groblju u mestu Galatasu, zapadno od Hanije, odakle potiče njegov otac.

Prema navodima političkog biroa Komunističke partije Grčke, telo Teodorakisa od ponedeljka biće izloženo u Metropolitanskoj katedrali u Atini, a „oproštajna ceremonija“ biće održana u sredu popodne.

Kasnije tog dana, telo grčkog kompozitora biće prebačeno avionom na Krit, prenosi AP.

Opelo i sahrana biće održani u četvrtak.

Teodorakis je iza sebe je ostavio izuzetno bogatu umetničku zaostavštinu, a među muzikom koju je radio za brojne svetske filmove nalazi se i jugoslovenski ratni spektakl „Sutjeska“, dok je 1999. godine javno iskazao protivljenje NATO agresiji na Saveznu Republiku Jugoslaviju i Srbiju.

Teodorakisov opus obuhvata brojne simfonije, opere, balete, kantate i oratorijume, za koje je nadahnuće crpeo često iz grčke narodne muzike, a u svetu je ostao poznat po komponovanju za filmove kao što su „Z“ (1969) i „Serpiko“ (1973), dok je možda najprepoznatljivija ostala čuvena tema „Grka Zorbe“ (1964), u kome je ikoničnu ulogu i ples odigrao Entoni Kvin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar