U trendu

Milena Dravić: Najlepše u komediji je pobeda života

U Smederevu se večeras, svečanom dodelom nagrada, završava 34. festival „Nušićevi dani“. Dobitnica nagrade „Branislav Nušić“ za životno delo glumcu – komičaru za 2017. godinu je poznata glumica Milena Dravić.

Budući da slavna glumica iz zdravstvenih razloga nije u prilici da prisustvuje svečanosti uručenja nagrade, javnosti se obratila pismom.

„Vest da sam laureat Nušićeve nagrade za životno delo mi je, uz radost i čast, izmamila i osmeh. Jer, moj se životni put s Nušićevim delom ukrstio više puta. I uvek je to bivalo za mene važno. Što bi narod rekao – sudbonosno. Na Akademiji sam polagala prijemni sa monologom iz ‘Gospođe ministarke’. Bilo je to dosta neobično. Jer mladi, daroviti ljudi koji su nastojali da zakorače u svet glumačke umetnosti su za taj prvi ispit – koji se najčešće doživljavao kao pitanje života i smrti – birali tekstove, odnosno monologe drugačijeg tipa. Šekspira, Ibzena, Čehova… A ja eto – Nušića.“

Kao zajednički imenitelj, u priči o Nušiću, Milena Dravić izdvaja komediju.

„Ozbiljan je to žanr. Žestok i dubok. Uzvišen. Danas se sve i svašta naziva komedijom, ali nije ni mesto ni vreme da se time bavimo. Najlepše u pravoj komediji je pobeda života! Smeh i duhovitost – uvek uzvišena ako jeste duhovitost – koji su u sebe saželi i svu težinu i gorčinu. Blistave i svevremene Nušićeve komedije su i dijagnoza teških, opakih rana naših života. I nekad i sad. Neka mi bude dozvoljeno da kažem da je ovom nagradom, uz mene, priznanje dobio i istinski smeh – sva njegova pamet, lepota i snaga“, poručuje Milena Dravić, prenose Novosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.