U trendu

MilkI Kneževic-Ivašković nagrada „Rade Obrenovic“

NOVI SAD – Književnica Milka Knežević-Ivašković laureat je nagrade „Rade Obrenović“ za najbolji roman za decu i mlade u tekućoj godini, a priznanje je dobila za svoju knjigu „Tarakan“, saopšteno je danas iz Međunarodnog centra književnosti za decu „Zmajeve dečje igre.“

„Iako bi se mogao odrediti kao roman horor-fantastike, ovo delo nadilazi granice klasično postavljenih žanrova i postaje alegorijska priča o odrastanju, strahovima, porodičnim vezama, simpatiji i ljubomori, kao i neobičnoj empatiji prema Drugom čak i kada je Drugi oličen u čudovišno produženoj egzistenciji“, navodi se u obrazloženju žirija, koji čine mr Mirjana Karanović, Elizabeta Georgiev i prof. dr Dragoljub Perić.

Glavni lik romana i njegov narator, četrnaestogodišnji Mihajlo ljubitelj je horor filmova i neko ko tek počinje da otkriva svet književnosti.

Mihajlo će, suočavajući se sa svojim najvećim strahom u finalnom obračunu sa svojim demonskim prijateljem, morati da pobedi svoj strah da bi zaštitio svoju porodicu.

„Delo je retrospektivno pripovedano, s pozicije sredovečnog protagoniste, kao sećanje na traumatično leto 1988. godine i granični događaj koji mu je obeležio detinjstvo, tako da se ono može čitati kao dvostruko adresovani tekst, jednako zanimljiv i deci i odraslima“, smatra žiri.

Žiri takođe navodi da, pored mnoštva referenci iz sfere popularne kulture, specifične atmosfere i „ekosistema“ Kosančićevog venca s kraja osamdesetih, „ovaj roman u vrlo široko zahvaćenoj slici sveta modeluje intimistički ispripovedanu priču o inicijaciji ostvarenoj pobedom nad (sopstvenim) čudovištem.“

„Literarna produkcija romana za decu i mlade tokom 2021. godine bila je veoma intenzivna, bogata i plodna, tako da je na konkurs za nagradu „Rade Obrenović“ pristiglo gotovo dvostruko više knjiga u odnosu na prethodne godine – ukupno 29 naslova“, navode predstavnici „Zmajevih dečjih igara“ i dodaju da se prispeli naslovi odlikuju „velikom heterogenošću narativnih strategija, diskursa i žanrovskih formi.“

U užem izboru žirija se, pored nagrađenog romana, našlo još četiri: „Barbara, Kata i dva čuda jedna“ Rastislava Durmana, „Mali dimničar“ R. M. Marka, „Izazov“ Danice Bogojević i „Šazbuka“ Radeta Tanasijevića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.