U trendu

Ministarstvo kulture: Podmetanja i falsifikati Prištine o Dečanima

BEOGRAD – Ministarstvo kulture i informisanja ukazalo je danas na brojne neistine, falsifikate i podmetanja u vezi sa manastirom Visoki Dečani i kulturnim i verskim nasleđem Srbije iznete u pismima privremenih vlasti u Prištini upućenih UNESKU i na adrese više od 50 premijera.

Inicijativa da se ugroženo kulturno nasleđe briše sa UNESKO liste je direktni nastavak nasilja kojem je ova kulturna baština bila meta napada i pokušaja da se izbriše sa lica zemlje, saopštilo je resorno ministarstvo.

Oni ukazuju da je iskazani interes Prištine za kulturu u najvećoj meri motivisan „politikantskom zloupotrebom i pokušajem fabrikovanja identiteta i uzurpacijom vekovne srpske tradicije i baštine na Kosovu i Metohiji“.

„U ostvarenju ovog cilja Priština ne preza ni od toga da svede vrednost i značaj kulturnog nasleđa na prosti instrument za sticanje lažnog legitimiteta uz pokušaj uvlačenja dela međunarodnih organizacija i scene u svoje planove u kojima kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji ima samo ulogu taoca“, ukazalo je ministarstvo.

Kako se ističe, uveravanja, stavovi i izjave o takozvanoj brizi o kulturnom nasleđu mogu delovati uverljivo samo nekom ko uopšte ne poznaje situaciju na Kosovu i Metohiji, koju ne samo u skorašnjoj prošlosti, već i sada odlikuje atmosfera ugrožavanja i nasilja prema srpskom nasleđu i stanovništvu. „Licemerje i cinizam kojim se opisuje stanje kulturne baštine na Kosovu i Metohiji predstavlja dodatni dokaz spremnosti na zloupotrebu kulturnog nasleđa u dnevno političke svrhe“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo ističe da Priština govori o navodnom dobrom stanju kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, a da je onaj deo kulturne baštine koji je zaista uspeo da preživi paljenja, lomljenja, skrnavljenja nije opstao zahvaljujući brizi Prištine, već požrtvovanosti srpskog naroda, države Srbije i stalnog ukazivanja međunarodnoj zajednici na ove nasrtaje.

„Ministarstvo kulture i informisanja i ovom prilikom izražava potpunu posvećenost zaštiti kulturnog nasleđa i kulturnih vrednosti od uzurpacije, falsifikata i svih drugih oblika nasilja“, poručuje se .u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.