U trendu

Ministarstvo kulture Srbije: Lubardina slika 'Industrijalizacija' proglašena za kulturno dobro

Muzej savremene umetnosti u Beogradu je u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima proglasio sliku „Industrijalizacija“ Petra Lubarde za kulturno dobro, saopštilo je danas Ministarstvo kulture i informisanje.

Dodaje se da je Muzej sliku proglasio za kulturno dobro 31. oktobra.

Ministarstvo je navelo da će na osnovu rešenja o proglašenju kulturnog dobra slika biti upisana u Registar kulturnih dobara Muzeja, kao i u centralni registar kulturnih dobara za Republiku Srbiju koji se vodi kod Narodnog muzeja u Beogradu.

„Procedura da se slika ‘Industrijalizacija’ proglasi za kulturno dobro pokrenuta je 5. septembra 2017. godine, nakon što je stručni tim Muzeja 19. juna 2017. godine na inicijativu Ministarstva kulture i informisanja, a znatno pre pojavljivanja senzacionalističkih napisa u jednom mediju, izvršio vizuelni pregled slike i potvrdio njenu autentičnost“, piše u saopštenju.

Stručnjaci Muzeja savremene umetnosti još su 2014. godine proveravali stanje u kome se nalazi slika, navodi se u saopštenju i dodaje da je Muzej „iz razloga koji su ostali nepoznanica za Ministarstvo“ propustio da 2014. godine sliku proglasi za kulturno dobro.

Beogradski dnevnik „Blic“ objavio je 23. oktobra da je Lubardina slika, čija se vrednost procenjuje izmedju pola miliona i milion evra, nestala tokom renoviranja Doma sindikata, a potom je istog dana ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević to demantovao i održao konferenciju za novinare u Doma sindikata, ispred slike.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.