U trendu

Ministarstvo: Potvrđena ugroženost srpskog nasleđa na KiM

BEOGRAD – Ministarstva kulture i informisanja ocenilo je da je odlukom da se srpska kulturna dobra na Kosovu i Metohiji zadrže na Uneskovoj listi svetske baštine u opasnosti još jednom potvrđena kontinuirana ugroženost srpskog kulturnog nasleđa u pokrajini.

U okviru 44. produženog zasedanja Komiteta za svetsku baštinu, koje je održano od 16. do 31. jula u onlajn formatu, a čiji domaćin je bila Kina i grad Fudžo, usvojena jednoglasna odluka o zadržavanju srpskog kulturnog dobra, Srednjovekovni spomenici na Kosovu i Metohiji, na Uneskovoj listi svetske baštine u opasnosti.

Ministarstvo u saopštenju podseća da je kulturno dobro Srednjivekovni spomenici na Kosovu i Metohiji upisano na Uneskovu listu svetske baštine u opasnosti 2006. godine na inicijativu Srbije i obuhvata manastir Dečane, Gračanicu, Pećku patrijaršiju i crkvu Bogorodice Ljeviške.

Država Srbija redovno obaveštava Unesko o njihovom stanju konzervacije.

Komitet za svestku baštinu zadužen je za sprovođenje i implementaciju Uneskove Konvencije o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine iz 1972. godine i predstavlja ključno međunarodno telo za zaštitu nasleđa.
Zasedanja Komiteta održavaju se svake godine, a domaćin 45. zasedanja biće Rusija i grad Kazanj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.