U trendu

Mirović: Izdavaštvu jos snažnija podrska Pokrajinske vlade

NOVI SAD – Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio je danas predstavnike izdavačkih kuća iz Vojvodine, među kojima su „Prometej“ i „Pravoslavna reč“, koji su proglašeni, ravnopravno, za izdavača godine na 65. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Uz podršku Pokrajinske vlade, izdavačke kuće „Prometej“ i „Pravoslavna reč“ su tokom ove godine, između ostalog, objavile sabrana dela akademika Dejana Medakovića, akademika Vasilija Krestića i akademika Milorada Ekmečića zbog čega su, odlukom žirija, proglašene za izdavača godine.

„To je zajednički kapitalni projekat i veliko pregnuće. Definisali smo danas prioritete za narednu godinu. Izdavaštvo će imati snažniju podršku i od Sekretarijata za kulturu kao i u procedurama koje ćemo tek sprovesti kako bismo ovu važnu kulturnu delatnost pomogli na što bol?i način“, izjavio je Mirović, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.

On je podsetio na to da je budžet za izdavaštvo, sa dosadašnjih 20 miliona dinara, udvostručen za narednu godinu.

„Želimo da knjigu približimo čitaocima i plan nam je da otvorimo novu konkursnu liniju u okviru Sekretarijata – za otkup knjiga. Izdavaštvo mora imati važniju ulogu u narednim godinama ne samo kada je reč o opstanku ove značajne kulturne delatnosti, već i o zajedničkoj nameri države, Pokrajine i samih izdavača da nastave da rade sa više sredstava i više poduhvata“, kazao je Mirović.

Bez podrške Mirovića bilo bi nemoguće objaviti kapitalna dela naših akademika, saglasili su se direktor Izdavačke kuće „Prometej“ Zoran Kolundžija i direktor Izdavačke kuće „Pravoslavna reč“ Zoran Gutović.

On su izrazili zahvalnost Pokrajinskoj vladi, koja je pomogla učešće 12 izdavača iz Vojvodine na Sajmu knjiga.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici izdavačkih kuća „Akademska knjiga“ iz Novog Sada, „Agora“ iz Zrenjanina, „Izdavačka knjižarnica Zoran Stojanović“ i „Solaris“ iz Novog Sada, „Partizanska knjiga“ iz Kikinde, i Banatskog kulturnog centra iz Novog Miloševa.

Sastanku je prisustvovala i Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar