U trendu

Mirović: Završeni radovi na obnovi Dositejeve rodne kuće

NOVI SAD – Završeni su radovi na obnovi rodne kuće Dositeja Obradovića u Čakovu, u Rumuniji, koje je finansirala Pokrajinska vlada sa 7,2 miliona dinara, izjavio je . predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirović,

Radovi su obuhvatili zamenu krova, kompletne stolarije, parterno uređenje, rekonstrukciju fasade, a restaurisana je i spomen-ploča na uličnoj fasadi, tako da su stvoreni uslovi da u Spomen-kući bude postavljena stalna izložbena postavka o Dositeju Obradović, saopštila je Pokrajinska vlada.

Obnova Dositejeve rodne kuće, urađena po projektu Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji je vršio i stručni konzervatorski nadzor nad radovima, prema rečima Mirovića, samo je jedan vid zahvalnosti za sve što je naš veliki prosvetitelj uradio.

„Potrudili smo se da se Dositeju Obradoviću odužimo i na ovaj način. Malobrojni Srbi Čakovci, i svi drugi poštovaoci dela našeg velikog prosvetitelja, mogu biti ponosni na trud i zalaganje koji su omogućili da Dositejevi koreni ne padnu u zaborav“, naveo je Mirović zahvalivši svima koji su doprineli realizaciji ovog projekta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar