U trendu

Mjuzikl „Jadnici“ sutra 100. put u Madlenianumu

BEOGRAD – Popularni mjuzikl – opereta „Jadnici“ (Les Misérables) prema romanu Viktora Igoa sutra veče će biti izveden jubilarni 100. put na velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum, najavila je danas autorska i glumačka ekipa u susretu sa medijima u ovom pozorištu.

Pravi istorijsko-melodramski spektakl je oduševio Beograđane od 18. oktobra 2007. godine kada je održana premijera, gde je glavnu ulogu Žana Valžana odigrao nedavno preminuli muzički i dramski umetnik Zafir Hadžimanov, a onda ga je u obnovi predstave 15. marta 2014. uspešno zamenio glumac Nebojša Dugalić.

Reditelj Nebojša Bradić otkrio je da se cela ekipa u junu 2007. našla na prvoj probi i svi su bili fascinirani tim izazovom koji ih čeka.
“ U pitanju je pravi mega mjuzikl, što znači da je predstava cela u muzici, gotovo da nema reči, dijaloga, samo kompozicije i pesme. Entuzijazam i ljubav su nam od početka jaki, javili su se izazov i sumnja, što je prirodno. Nisam očekivao da ćemo trajati 15 godina i imati evo već 100 izvođenja“, rekao je reditelj Bradić i dodao da su na neki način svi u ekipi postali nosioci i vlasnici prava na „Jadnike“.

Ljubav, spektakl, revolucija, tako bi se ukratko mogao opisati novi život klasičnog romana “Jadnici” (1862) Viktora Igoa, iz doba romantizma.

Mjuzikl Alaina Bublila i Klod-Mišela Šenberga “Les Misérables” postavljen je u više od 50 zemalja, imao je više od 40 000 repriza i broji više od 50 miliona gledalaca širom sveta, i time je projekat oborio sve rekorde, pa i one najveće koje je postavili takođe mega mjuzikli “Mačke” i „Fantom u operi“ Endrua Lojda Vebera.

Bradić je gledao mnoge verzije mjuzikla po Balkanu, kao što su Mađarska i Bugarska, ali je zakjučio da je projekat u Beogradu znatno ekspresivniji i dinamičniji od navedenih.

Na obnovi mjuzikla 2014. uključila se Vesna Šouc – dirigent i objasnila da su promene bile najvisee u orkestraciji.

Nakon iskustva u mjuziklu „Rebeka“, takođe u Madlenianumu i isto u režiji Nebojše Bradića, te 2014. uključila se u obnovu i istaknuta operska solistkinja- Branislava Podrumac koja je prvo portretisala nesrećno zaljubljenu devojku Eponinu, da bi joj od nedavno pripala i rola tek tragične junakinje Fantine, koju svih 15 godina igra Katarina Gojković.

„Od početka sam smatrala da sam više za Fantinu nego Eponinu, ali svi iz ekipe, pa i reditelj, ignorisali su tu moju želju“, u šali priča Podrumac, istaknuta u opereti „Vesela udovica“ i mjuziklu „Poslednjih pet godina“ obe u produkciji Madleanianuma.

„Kao školovana za opersku pevačicu, bilo mi je potrebno vreme da uđem u ovaj projekat, da svoj glas prilagodim, i u tome su mi najviše pomogli glumci, sa raznim indikacijama. Bolje mi leži Fantina kada sam je odigrala, dakle bila sam u pravu. Svakako mi je malo lakše bilo da budem u “Jadnicima” nakon “Rebeke” koja je takođe specifičan mjuzikl“, objasnila je Podrumac.

Glumac Srđan Timarov koji je tumačio prvo čuvenog inspektora Žavera i kasnijevaralicu Tenardijea, naveo je da je velika radost, privilegija i čast biti u tako raskošnom mjuziklu koji „stavlja Beograd na mapu sveta“.

„Divan je osećaj pre svega biti u zagrljaju remek dela. Danas je velika tajna kako se traje u pozorištu, a mi trajemo već punih 15 godina. Lako je bljesnuti, ali je teško trajati, a mi smo sa ovim mjuziklom kao na nekom čarobmom ćilimu. I kome god smo rekli od naših inostranih kolega da pevamo u „Jadnicima“, njima vilica ispadne od oduševljenja, svima je to veliki prestiž“, podvukao je Timarov.

Dejan Lutkić je takođe igrao ove dve uloge, ali obrnutim redosledom, prvo je imao rolu prevaranta Tenardijea, vlasnika krčme, da bi kasnije otelotvorio Žavera koji je na tragu glavnom liku Žanu Valžanu.

„Srce mi je puno što sam deo ovako značajnog projekta, jer glumcu se ne pruža često prilika u životu da zaigra u ovako kapitalnom delu književnosti sa apsolutno genijalnom muzikom. Timarov i ja smo jedini iz podele koji smo imali tu priliku i sreću da se prošetamo kroz ta dva lika i zadovoljimo svoje glumačko biće na maksimalnom nivou. Došlo je to naše ideje da se zamenimo sa tim karakterima koji su dve neverovatne krajnosti, potpuno različiti, i bio nam je izazov“, primetio je Lutkić i dodao da je siguran da se predstava još dugo neće gasiti, i da se život „Jadnika“ nastavlja unedogled.

Nataša Marković tumači suprugu, madam Tanardije, takođe varalica u krčmi i kasnije na drumu.

„Ovo je veličanstveno delo, i libreto i muzika, toliko je sve sjajno da ja volim da gledam mjuzikl iza scene pre nego što izađem na pozornicu. Ovo je organizam koji stalno raste, nije lako danas stići do brojke od 100 izvođenja. Razvilo se puno prijateljstava u ekipi kroz 15 godina intenzivnog igranja“, pojasnila je Nataša Marković, koja je takođe, kao i Dejan Lutkić, igrala u spomenutom mjuziklu „Rebeka“.

Domaćin konferencije je bio Andreja Rackov, direktor Opere i teatra Madlenianum i umetnički direktor Opere i baleta, koji se nadovezao upravo na sam jubilej od 100 igranja sutra uveče.

„Kada se kaže broj 100, možda nekima i ne zvuči mnogo, jer ima predstava koji to brzo dostignu i idu do 200, 300, 400 puta. Međutim, 100 igranja je veoma značajno za ovako zahtevan, veliki poduhvat kakav je naš mjuzikl o kome ekipa brine već deceniju i po. Prošlo je na stotine ljudi kroz našu predstavu, i sutra veče na 100. izvođenju obećavamo da će se desiti jedno iznenađenje, ali ne možemo vam otkriti. Dođite i gledajte, ima veze sa nekim izvođačima od ranije“, poručio je Rackov.

Žan Valžan, Fantina, Eponina, Kozeta, Marijus, mali Gavroš – prerano sazreli dečak, jesu likovi koji pokazuju snagu narodnog duha, veličinu pobune, tragičnost, ali i ljudskost uzburkane istorije.

Sada je ta istorija pretočena u sve ono što samo pozorište može da pruži u obliku mjuzikla operete, u svetlo, pesmu, igru, ali i pravu dramu. Na sceni ima deset solista, uz njih i čitava galerija likova: robijaši, prostitutke, radnice, gatare, prosjakinje, koji su postali događaj sezone 2007/2008.

Podsetimo, u ekipi od početka je bio Ivan Bosiljčić u ulozi Marijusa, ali je morao na kraju da odustane jer je uveliko na radu u Rusiji, tako da ga je od 2019. godine zamenio Slaven Došlo.

Predstava se prema licenci igra na engleskom sa titlom na srpskom jeziku i za 15 godina svako izvođenje je uvek, bez izuzetka – rasprodato.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.