U trendu

MKI predstavio Uredbu za načinu dodele nacionalnih priznanja

BEOGRAD – Ministarstvo kulture i informisanja Srbije u saradnji sa Zavodom za proučavanje kulturnog razvitka organizovalo je treću seriju sastanaka s predstavnicima reprezentativnih udruženja u kulturi, kao subjektima koji će u budućnosti predlagati kandidate za priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina.

Tokom ovih sastanaka, predstavnici Ministarstva Ivana Dedić, pomoćnica ministra za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije, i Vladimir Nedeljković, savetnik za normativne poslove, predstavili su aspekte primene Uredbe o bližim uslovima i načinu dodele priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina.

Naglašeno je da je osnovni cilj nove Uredbe jačanje civilnog sektora i reprezentativnih udruženja u kulturi i njihovo aktivnije i odgovornije uključivanje u selekciju kandidata koji će konkurisati za to prestižno nacionalno priznanje.

Takođe, istaknuto je da je prvi važan korak donošenje zvaničnog akta o kriterijumima i merilima za ocenu kandidata u određenom području kulture, što će udruženja iz srodnih područja kulture učiniti na zajedničkoj sednici.

Javni poziv za dostavljanje obrazloženog predloga za dodelu priznanja biće postavljen na zvaničnoj internet strani Ministarstva kulture i informisanja i u dnevnim novinama koje se distribuiraju na celoj teritoriji Republike Srbije i trajaće 30 dana.

Za svako područje kulture u toku godine reprezentativna udruženja u kulturi moći će da predlože najviše tri umetnika, odnosno stručnjaka u kulturi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.