U trendu

Mladim pesnicima uručena nagrada “Novica Tadić”

BEOGRAD – Svečana dodela prestižne književne nagrade „Novica Tadić“ za mlade pesnike održana je u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka u Beogradu.

Dodelu nagrade u četvrtak otvorio je v.d. direktora Zavoda Marko Krstić, koji je ukazao da je ova književna nagrada jaka ulaznica na srpsku pesničku scenu i istovremeno jasna poruka podrške koju šaljemo mladim stvaraocima.

Nagradu za 2021. godinu mladim i pespektivnim pesnicima dobili su Velimir Knežević, autor zbirke pesama „Slušni aparat“, Tijana Sladoje, autorka zbirke „Oderotine“ i Jelena Kalajdžija, autorka knjige poezije „Prljavi snješko na usijanoj haubi“.

Njima je nagrade uručio pomoćnik ministra za savremeno stvaralaštvo Radovan Jokić, koji je istakao da je „dobiti književnu nagradu ‘Novica Tadić’ velika čast, ali istovremeno i opterećenje za autore svojom veličinom. Ministarstvo kulture i informisanja prepoznalo je taj pozitivan teret, ali i veliki trud organizatora”.

Glumica Vjera Mujović čitala je stihove nagrađenih, a o laureatima su govorili članovi žirija – Mirko Demić, Žarko Milenković i Vesna Trijić.

Uz prisustvo poznatih ličnosti iz književnog života, dodelu je tradicionalno podržala i gospođa Zorica Tadić, supruga preminulog pesnika u čiju čast se nagrada dodeljuje.

Nagrada „Novica Tadić“ dodeljuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Zavod je ovu književnu nagradu, koja nosi ime velikana srpske poezije Novice Tadića, osnovao sa namerom da afirmiše nove glasove u srpskoj poeziji, čime je jedinstvena u našoj kulturi.

Novica Tadić (1949 – 2011) je bio istaknuti nagrađivani srpski pesnik, zastupljen u mnogim antologijama domaće i svetske poezije.

Bio je urednik časopisa “Književna reč”, “Vidici” i “Književna kritika” i glavni i odgovorni urednik u izdavačkom preduzeću “Rad”.

Od 2007. godine do smrti živeo je u statusu slobodnog umetnika.

Njegov dar za jezik pratile su uglavnom mračne slike, mizantropija, ironija, preispitivanje sebe, anksioznost, podsmeh, tamne stvari i strah.

Dobitnik je mnogih značajnih nagrada za svoje stvaralaštvo (“Ljubiša Jocić”, Zmajeva nagrada – Matice srpske, Disova nagrada, “Branko Ćopić”, “Đura Jakšić”, “Stanislav Vinarev”, “Vasko Popa”):
Zbirka pesama „Neznan“ proglašena mu je za najbolju knjigu 2006. godine za koju je osvojio nagradu “Meša Selimović”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.