U trendu

„Moda za humanost“ održana večeras u Hajatu

BEOGRAD – Humanitarni događaj “Moda za humanost“ održan je večeras u Kristalnoj dvorani hotela Hajat redžensi u organizaciji Međunarodnog kluba žena (IWC) iz Beograda.

Članice Međunarodnog kluba žena, među kojima su i supruge stranih ambasadora u Beogradu, za ovu priliku su u humanitarne svrhe donirale specifične odevne predmete, koji su varirali od onih sa tradicionalnim motivima određenih zemalja, do kombinacija za svakodnevno nošenje i posebne prilike.

Neki od tih modnih komada bili su dostupni samo na ovoj aukciji, a posetioci su imali izuzetnu priliku da njihovom kupovinom pomognu ugroženim ljudima u Srbiji.

Predsednica Međunarodnog kluba žena i supruga pakistanskog ambasadora Sonja Šerjar istakla je da Međunarodni klub žena svake godine održava humanitarni bazar na Beogradskom sajmu i po tome je ovo udruženje veoma poznato.

“Mnoge ambasade i mnogi stanovnici stranih zemalja tu su prodavali svoje proizvode… Zbog virusa korona 2020. godine nismo mogli da održimo bazar, a i ove godine smo morali da otkažemo događaj na Sajmu. Stoga smo moj tim i ja osmislili drugu ideju – s obzirom na to da već dugo nismo mogli da izlazimo i zabavljamo se, a nije bilo događaja ni za žene ambasadora, poput recepcija, odlučile smo da bismo mogle reciklirati svoju odeću“, navela je Šerjar.

Kako Šerjar dalje navodi, sve članice Kluba zamoljene su da u dobrotvorne svrhe doniraju garderobu visoke mode koju poseduju, a koju više ne mogu da nose, nakon čega su potom odlučile da kontaktiraju srpske modne dizajnere i zamole za donacije.

“Odgovor tih dizajnera bio je apsolutno fantastičan. Čak je i danas, u četiri sata popodne, neko stajao ispred vrata sale sa torbom u rukama i rekao da je dizajner i da želi da donira garderobu. To je neverovatno i ne mogu im dovoljno zahvaliti“, otkriva Šerjar.

Po njenim rečima, sam Međunarodni klub žena neće ovime zaraditi novac, već ovo rade iz ljubavi, a da je ovo takođe dobra prilika da se ženama iz stranih zemalja predstave srpski modni brendovi.

“Sav novac od stvari koje ćemo danas prodati ide u dobrotvorne svrhe, što radimo svake godine. Ove godine to je posvećeno pomaganju protiv virusa korona. Kada sakupimo sav novac, pozvaćemo sve dobrotvorne i neprofitabilne organizacije u Srbiji da se prijave, ako rade u svrhu pomoći protiv virusa“, ističe Šerjar.

Komitet Međunarodnog kluba žena potom će odabrati kojoj će organizaciji donirati sredstva – ne u novčanom iznosu, već u formi sredstava koja su im potrebna u doba pandemije.

Za ovu priliku Sonja Šerjar je donirala tunike sa pantalonama.
Supruga indijskog ambasadora donirala je dva vezena sarija, čiji su stilovi i načini nošenja demonstrirani baš na ovom događaju.

Supruga ambasadora Indonezije donirala je materijale ručno rađene u batik tehnici, supruga meksičkog ambasadora dala je tradicionalno izvezenu meksičku bluzu u stilu Fride Kalo, dok je supruga ambasadora Belorusije donirala jaknu dizajniranu u toj zemlji.

Pored toga, poznati srpski dizajneri i modni brendovi ponudili su svoje komade odeće, od kojih su neki čak i dizajnirani specijalno za ovu priliku, među njima su Atelje Igor Todorović, Marija Trlac, Atelje Mia Kostov, Atelje Maja Pavičević, Ivko, Luna, The Manual Co, Nonna handmade, Kodžič, kao i Maruška.

Pored domaćih, na aukciji su se našli i odevni predmeti svetski poznatih brendova Versaće, Ralf Loren, Adolfo Domingez, Šanel, i drugi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar