U trendu

Momak se zaljubio u devojku

Neke teme su već milion puta rabljene, poput one iz naslova – što ne znači da će svaka sledeća obrada jedne takve večne teme biti dosadna; naprotiv. Za novelu „Zaljubljeni Dradin“ Džefa Vandermera mnogo bi se toga moglo reći, ali nikako da je dosadna, niti da nema šta da ponudi čitaocu.
Radnja je smeštena u izmišljeni grad Ambergris, koji se nalazi na podjednako izmišljenoj reci Mot. „Zaljubljeni Dradin“ je, kako se u podnaslovu kaže, „Priča smeštena u drugo vreme i na drugo mesto“. Na samom početku, propali misionar Dradin zaljubljuje se u prelepu ženu koju vidi na prozoru firme „Hoegboton i sinovi“ (firma se bavi uvozom i izvozom i najveća je te vrste u Ambergrisu). Dradin se zaljubljuje u trenutku, na prvi pogled, ludo, u ženu kojoj ni ime ne zna, i od tada su sve njegove aktivnosti usmerene na to da je osvoji. Preko pakosnog, ali voljnog da radi za novac (kojeg nezaposleni Dradin baš i nema mnogo) kepeca Dvoraka, kepeca preko čijeg je celog tela istetovirana mapa svega što se nalazi duž toka reke Mot, zaljubljeni Dradin šalje poklone svojoj dragoj i preko tih poklona joj se udvara.
Na prvi pogled, deluje kao da se u većem delu knjige skoro ništa ne dešava – Dradin ide kroz Ambergris, razmišlja o svojoj dragoj i tome kako da je osvoji, zamišlja njen čitav život, a pokušava i da nađe posao. Međutim, to „nedešavanje“ nije nimalo dosadno, jer je ispunjeno životom samog Ambergrisa, grada iz fantazijskog sveta, a ipak dikensovskog (čak su i mnoga imena iz ove knjige nalik na imena iz Dikensovih romana), grada čiji je život opisan baroknom detaljnošću, tako da vam se čini da svu tu sirotinju i bizarna stvorenja i njihove postupke i neprijatne mirise i ukuse možete i sami da vidite, čujete, dodirnete, okusite i omirišete. A ispod tog opisa je iščekivanje, jer se Dradin zaljubio uoči Festivala slatkovodne sipe, najvećeg festivala Ambergrisa, koji se čeka uz nemalu dozu strepnje. Opis Ambergrisa je dikensovski mračan – zapravo, još i mračniji i znatno bizarniji – pa čitalac može da nasluti da će tokom festivala ono najmračnije pokuljati iz stanovništva koje ni usred bela dana ne ostavlja lagodan utisak. A upravo će u noći festivala Dradin morati da se bori kako bi dospeo do svoje drage, pomogao joj ako ikako može, i usput otkriti da mnogo toga potisnutog i naizgled zaboravljenog ne izbija samo iz stanovnika Ambergrisa već i iz njega samog.
„Zaljubljeni Dradin“ je mračna knjiga, majstorski napisana tako da sva vaša čula učestvuju u čitanju. Poput baroknih slika ispunjenih detaljima, ne postoji trenutak dosade – čak i ako se čini da se, na planu glavne radnje, ne dešava ništa, sve je ispunjeno i prepunjeno različitim dešavanjima. Sam Dradin deluje baš kao neki smotani zaljubljeni momak (mada nije baš mlad, nakon misionarskih godina provedenih u džungli, zdravlje mu je narušeno a kosa mu, u zavisnosti od osvetljenja, izgleda crno prošarana sedim, ili seda prošarana crnim), i njegova dečački naivna ljubav prema lepotici koju zapravo ne poznaje – navodi čitaoca na simpatije i na to da mu želi uspeh, dok nedostatak novca i nedostatak bezbednosti u Ambergrisu navode na strah za glavnog junaka i njegovu lepu dragu. Ukoliko ne podnosite mračno ni bizarno, teško da ćete uživati u „Zaljubljenom Dradinu“; ali ako vam to ne smeta, ova neobična priča o zaljubljenom momku i njegovoj borbi da osvoji naklonost svoje drage mogla bi da vam se i te kako dopadne.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.