U trendu

Monografija „Nemanjići – Svetorodna dinastija“ adut Vulkana

BEOGRAD – Vulkan izdavaštvo predstaviće na predstojećem beogradskom Međunarodnom sajmu knjiga jednu od najluksuznijih monografija objavljenih ove godine, „Nemanjići -svetorodna dinastija“, o vladarskoj dinastiji koja je ispisala jedno od najslavnijih poglavlja u istoriji srpskog naroda, saopštila je predstavnica za štampu Vulkana Lana Radisavljević.

Od rodonačelnika Stefana Nemanje pa do Uroša Nejakog, deset bogoizabranih vladara smenilo se na srpskom tronu i ostavilo svoj pečat u sudbini srpske srednjovekovne države, na vrhuncu ovenčane Dušanovom carskom krunom, ineče jedinom Nemanjiću koji nije proglašen za sveca.

Raskošan likovni materijal, naglasila je Radosavljevićeva, prikazuje najznačajniju materijalnu zaostavštinu toga doba, približavajući tako čitaocu na najbolji način duh nemanjićke epohe i dočaravajući neraskidivu povezanost slavne dinastije s celokupnom srpskom tradicijom.

Kroz portrete deset vladara iz kuće Nemanjića i prvog srpskog arhiepiskopa, Save Nemanjića, vrsni savremeni stručnjaci prikazali su njihovu predanu borbu za unapređenje srpske države, ali i približili čitaocu stvarnu sliku o životu u tom uzbudljivom periodu. Pažljivom analizom relevantnih izvora i prenošenjem autentičnih izvoda iz dela samih savremenika ovih zbivanja, dočarani su ne samo rezultati vladavine Nemanjića, već i uzbudljive pojedinosti iz njihovog privatnog života, karakterne osobine i psihološki portreti, navela je Lana Radosavljević.
Ona je dodala da je knjiga za sve ljubitelje srpske istorije, pisana je tako da zadovoljava ukus i laika i stručnjaka iz date oblasti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.