U trendu

Morisi: Nisam krajnja desnica

LONDON – Britanski muzičar Morisi odbacio je navode da je krajnja desnica i da je zbog toga američka pop pevačica Majli Sajrus tražila da se ukloni njen glas iz pesme „I Am Veronica“.

„Iako me levica promenila i napustila pre mnogo godina, ja zasigurno nisam krajnja desnica, a nisam ni sreo nekoga ko tvrdi da jeste krajnaj desnica. Moja politika je prosta: prepoznajem stvarnost. Neke stvarnosti me užasavaju, neke ne“, napisao je Morisi na svom sajtu.

Podsetivši da ga vređaju čitav život, što ga je samo očvrslo, Morisi je ocenio da sada napadi dolaze od strane „lešinara kulture ukidanja“.

Morisi je dodao da su se ocene da je krajnja desnica pojavile nedavno preko „uobičajenih tračerskih sajtova“, dok je on „apolitičan i, ako ništa drugo, zna svoje mesto“.

„Nikad nisam glasao za političku stranku u svom životu, niti sam se nekoj priključio i nikad nisam prisustvovao političkom skupu. Na političkoj pozornici ne postojim. Tu me niste videli i nećete“, dodao je pevač.

Morisi je odbacio nagađanja da je zbog njegovih političkih stavova Sajrus zatražila da njen prateći glas bude uklonjen iz njegove pesme „I Am Veronica“, koja je bila predviđena za novi album „Bonifire od Teenagers“.

Pesma nije objavljena pošto je, u međuvremenu, Morisi odustao i od albuma planiranog za februar 2023. godine, nakon javno nerazjašnjenog razilaska sa izdavačem Kapitol rekordsom u čijem vlasništvu je ostao „Bonfire of Teenagers“.

„U stvari, Majli je odustala iz razloga koji nemaju veze sa mnom, pošto je imala veći sukob sa ključnom ličnošću u ‘krugu’. Ne mogu otkriti pojedinosti o njenom privatnom sukobu jer je…privatan“, naveo je sada Morisi.

Pevač je naveo na Morrišey Central sajtu da nije tražio da Sajrus peva u „I Am Veronica“, nego se ona dobrovoljno sama javila, znajući sve o njemu kada je pre dve godine ušla u studio.

„Njen profesionalizam je bio zapanjujuć, a njen glas radost za čuti. Svaki minut sa Majli je bio divan i zabavan… Majli je ušla u moj svet, ja nisam krenuo ka njenom. Ostajem večno zahvalan, čak i sad“, istakao je Morisi.

Muzičar je naveo i da je kampanja da mu se uništi karijera izvorno krenula od „četiri muška pojedinca u Britaniji koji imaju istaknutu ulogu u društvenim mrežama“, kao i pun neometan pristup tradicionalni medijima, nakon što nisu uspeli da se sprijatelje sa njim.

„Žele neku vrstu vikipedijskog pomena kao buduću ličnu referencu u pretrazi ‘Ko je ubio Morisija? Da, zapanjujuće, to je njihov cilj“, naveo je pevač.

Nekadašnji frontmen kultnog sastava Smits je u podužem tekstu, između ostalog, primetio i da se muzika koja menja stvari dešavala neočekivano, kao u slučaju Seks pistols, Dejvida Bovija, Ramons, Velvet andergraund, Alis Kupera, Njujork dolsa i Igija Popa.

„Niko nije predvideo te monolite, i stoga su ljudi imali prilike da ih otkriju pre nego što je industrija prekinula zabavu. Danas, avaj, muzika se ne može desiti ukoliko se ne pridržava strogih pravila industrije“, primetio je muzičar.

Morisi je naveo da se „infantilizovani svet raduje strimovanju muzike ali da moraju preći 50 jardi do prodavnice po tu istu muziku ne bi se potrudili“.

Prema njegovim rečima, muzičku industriju i „lešinare kulture ukidanja“ povezuje složnost oko toga da im je „glavni posao da zaustave pevače i sastave da kažu bilo šta važno“.

„Nekad su pesme zaokupljale slušaoce godinama, ali je to zamenjeno sumnjivom instant slavom za svakog dovoljno poslušnog da se složi sa tim da se deca prirodno rađaju kroz levo uvo“, napisao je Morisi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.