U trendu

Muzej žrtava genocida osudio neodgovorne građane

BEOGRAD – Muzej žrtava genocida danas je najoštrije osudio „nedolično ponašanje pojedinih građana“ u prostoru Memorijalnog kompleksa stratišta u Jajincima kraj Beograda, gde je tokom Drugog svetskog rata likvidirano više desetina hiljada ljudi.

„Nakon brojnih nedoličnih postupaka pojedinih neodgovornih građana, memorijalni prostor nekadašnjeg stratišta u Jajincima, a posebno centralno spomen obeležje koje se nalazi na jednoj od masovnih grobnica, postao je, nažalost, i mesto za sunčanje“, navodi se u saopštenju.

Muzej žrtava genocida je pozvao da bez odlaganja reaguju Ministarstvo unutrašnjih poslova, Komunalna milicija, odgovarajući sekretarijati Grada Beograda, javno preduzeće „Zelenilo – Beograd“? i Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda.

Muzej je zatražio da identifikuju lica koja su se nedolično ponašala na masovnoj grobnici u Jajincima, kao i da preduzmu „sve neophodne aktivnosti kako se ovakvi nedopustivi i anticivilizacijski postupci više ne bi dešavali“.

Iz Muzeja su pozvali građane „da se savesno i odgovorno odnose prema mestima stradanja naših zajedničkih nedužnih predaka“.

Memorijalni prostor u Jajincima, kulturno dobro zaštićeno zakonom,
postalo je „očigledno predmet naše zajedničke nedovoljne odgovornosti i manjka svesti o neophodnosti negovanja kulture sećanja na sve nevino postradale“, kaže se u saopštenju.

Muzej žrtava genocida je podsetio „sa zabrinutošću“ da su brojni memorijalni prostori danas „postali prostor za antivicilizacijsko i nedolično ponašanje pojedinih neodgovornih građana koji ih koriste za organizaciju javnih koncerata, vožnju kola, šetnju kućnih ljubimaca, bavljenje sportskim aktivnostima, kao izletišta i drugo“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar