U trendu

„Muzička epopeja“ umetnika iz Maroka u Madlenianumu

BEOGRAD – Koncert pod nazivom „Muzička epopeja“ – Trio za klavir, violinu i violončelo umetnika iz Maroka izveden je večeras u Operi i teatru Madlenianum u Zemunu.

Muzički događaj je realizovan povodom svečanog zatvaranja proslave 65. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Republike Srbije i Kraljevine Maroka.

Trio mladih muzičara – Dina Bansaid (klavir), Gibril Benani (violina) i Abdesamad Alasali (violončelo) je za svoj nastup u Beogradu odabrao kompozicije kao Trio za klavir, violinu i violončelo: “Trio br. 3 u ce-molu” Ludviga van Betovena i “Trio br. 1 u de-molu, opus 49” Feliksa Mendelsona.

Ambasador Kraljevine Maroko Mohamed Amin Belhaž istakao je da su muzicari stigli čak iz Kazablanke direktno u Beograd da održe večeras koncert i u svom prigodnom govoru izrazio je zahvalnost mnogobrojnoj publici što je došla da isprati obeležavanje diplomatskih odnosa dve zemlje.

On je podsetio da se tokom cele tekuće 2022. obeležava 65 godina od početka diplomatskih odnosa Kraljevine Maroka i Republike Srbije, te da je sve krenulo 1. marta u Muzeju Pošte Srbije, kada je predstavljena specijalna kolekcija poštanskih marki dve prijateljske države.
Povodom ovog radosnog događaja i u znak odličnih odnosa dva naroda, Ambasada Kraljevine Maroko u Beogradu je izvela niz umetničkih i kulturnih aktivnosti u saradnji sa srpskim partnerima, sa ciljem predstavljanja bogate marokanske kulture srpskoj javnosti.

U martu na sceni Madlenianuma bio je održan koncert “Šalaban benda”, a koncert “Muzička epopeja” je zapravo finalna ceremonija zatvaranja svečane proslave i manifestacije „Maroko u Srbiji, Srbija u Maroku“.

Ambasador Maroka osetio je potrebu da iskreno pohvali Madlenianum kao izuzetno uspešnu instituciju, čiji su „organizacioni kapaciteti i efikasnost na vrhunskom, zadivljujućem nivou“.

On je pozdravio i prisustvo u publici „svetskog muzičara, vanserijskog talenta“ violiniste Stefana Milenkovića i ocenio da muzika i sport dele sposobnost da zbližavaju narode širom sveta i naglasio zadovoljstvo i zahvalnost za međusobnu podršku naroda Srbije i Maroka na fudbalskom svetskom prvenstvu u Kataru.

Na scenu je onda izašla vođa muzičkog trija – pijanistkinja Dina Basaid. Umetnica je želela da približi publici program koncerta, kao i same kompozitore.

Trio za klavir, violinu i violončelo – “Trio br. 3 u ce-molu” Ludviga van Betovena sadržao je četiri stava – „Allegro con brio“, „Andante cantabile con variazioni“, „Menueto“ i „Finale“.

Pijanistkinja je napomenula da svaki partner u triju na sceni kroz ove stavove kompozicije velikog Betovena uspeva da iskaže emocije na pravi način.

Betoven je po oceni Dine Basaid ključni autor klasične muzike koji je uspevao da emocije utisne u svoja vrhunska muzička dela.

Kompozicija koja je večeras izvedena i kroz koju su umetnici na pozornici putovali putem četiri kompleksna stava, bio je Betovenov pokušaj da se oslobodi svih ustanovljenih pravila tog doba.

Tako prvi stav počinje mirno i uzburkava emocije, drugi predstavlja varijacije kao raznolike melodije i pod različitim svetlima i raspoloženjima, dok je treći stav „Menuetto“, pre samog „Finala“, lagan i zabavan, kao igra.

Basaid je na taj način bila domaćin, vodič kroz program koncerta podeljenog iz dva dela, dve posebne celine.

Kompozicija „Trio za klavir, violinu i violončelo br. 1 u de-molu, opus 49“ Feliksa Mendelsona donosi takođe četiri stava – „Allegro molto agitato“, „Andante con tranquillo“, „Sćerzo“ i „Finale“.

Kako je marokanska pijanistkinja objasnila, kompozicija na pravi način uspeva da prikaže emocije koje kruže između tri instrumenta, tako se osećanja kreću od beskrajne lepote uživanja, preko utešne, nežne atmosfere, setne i dramatične note, do optimizma, farse, zabave, šale i snažnih tema, što podseća na „Romansu bez reči“ isto od Mendelsona.

Koncertna pijanistkinja i dirigent Dina Bensaid nastupa kao solista u najvećim evropskim koncertnim dvoranama, kao „Viktoria Hall“ u Londonu ili Pariska filharmonija, a laureat je Međunarodnog takmičenja „Kraljica Elizabeta od Belgije“ .

Do sada je ostvarila saradnju sa velikim evropskim dirigentima i orkestrima ( „Engleski kamerni orkestar“ i „Pasdeloup“).

Gibril Benani je solo violinista Marokanske filharmonije, profesor orkestra i kamerne muzike pri društveno-kulturnom programu „Mazaja“ , kao i na Nacionalnom konzervatorijumu za muziku i ples grada Rabata, gde je studirao vilonu.

Usavršavao se na Nacionalnom regionalnom konzervatorijumu u Marseju, imao je priliku da nastupa širom sveta, posebno u Teatru Šatele u Parizu i u Pariskoj filharmoniji.

Abdesamad Alasali je trenutno profesor i violončelista pri Marokanskoj filharmoniji, sarađivao je sa velikim dirigentima kao što je Žan-Klod Kazadez, kao i u evropskim koncertnim dvoranama – Pariska filharmonija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar