U trendu

Muzičku viziju Balkana obelezili Louis i Stefanovski

BEOGRAD – Maratonski jednodnevni festival „Muzička vizija Balkana“ održan je sinoć nakon uvoda sa scenskom kantatom – spektaklom „Karmina Burana“ na beogradskom Ušću, gde su nastupali regionalni umetnici Marko Louis, Vlatko Stefanovski i drugi.

Projekat promoviše autentičan zvuk i energiju zemalja Balkana, a donosi ga „WOMBA“ (World Music Balkans) plaftorma iza koje stoji produkcija Egzit festivala, a iza ponoći koncert di-džej izvođača i producenta Satorija, čestog gosta na Exitu.

Na koncertu „Music Vision“, svetske i regionalne zvezde promovisale su zvuk Balkana kroz etno i elektronsku muziku, trube, soul, pop, jaž i druge muzičke pravce.

Sastavi „Esma“s Band“ feat. „Zahir Ramadanov Braš band“ nastupili su zajedno nakon „Karmine Burane“.

„Esma“s Band“ čine muzičari koji su sa kraljicom romske muzike Esmom Redžepovom nastupali širom sveta.

Kao članovi njenog pratećeg ansambla „Teodosievski“ održali su preko 3.000 koncerata, a grupu predvodi Esmin sin Simeon Atanasov, uz Zahir Ramadanov Braš band.

„Drago mi je da vas vidim večeras u ovolikom broju. Imate pozdrave od nas iz Makedonije, a sada ćemo svi zajedno uživati u hitovima naše velike majke Esme Redžepove“, nadahnuto je poručio Atanasov ispred benda i onda su zasvirali antologijsku numeru „Đelem, Đelem“.

Nakon skoro 40 minuta njihovog nastupa, gde su dominirale trube i harmonike sa romskim pesmama, na scenu je izašao popularni soul etno pop muzičar Marko Louis koji vešto spaja zvuke i elemente balkanske i orijentalne kulture.

„Dobro veče, Beograd, dobro veče Ušće i Womba!“, euforično se Marko javio publici i započeo nastup sa pesmama sličnih naziva „Pada noć“ i „Kad je noć“.

Sin Ljubiše Stojanovića Louisa, uveliko je jedan od najtraženijih kantautora sa ovih prostora, i znatno šire.

Takođe, Marko je jedan od apsolutno najvrednijih muzičara koji je tokom pandemije objavio dva studijska albuma, a sprema i treći do kraja ove godine, uz veliki broj singlova, video spotova sa raznim glumcima, saradnji sa drugim kolegama, duetima.

Na svom nastupu prepunog energije i ljubavi, uz klavijature i bubanj, tokom sat vremena prošetao je kroz diskografsku karijeru i četiri studijska albuma – „Shine On Me“ (2015), „Beskraj“ (2017) „Euridika“ (2018), „Sloboda“ (2020).

Set lista je nizala njegove hitove i na engleskom jeziku kao „Shine on Me“, gde Marko u potpunosti deluje kao neki strani muzičar žanra soul ili R“n“b muzike.

„Sledi jedna od najlepših pesama ikada koju sam nedavno uradio, svi je znate, slobodno je pevajte“, emotivno je muzičar najavio tradicional „Ruse kose“ i oduševio publiku.

Tu verziju u svom aranžmanu snimio je za TV seriju „Nečista krv“, a ovu lirsku narodnu pesmu „Ruse kose curo imaš“ razni domaći muzičari su interpretirali (Jelena Tomašević).

Naravno, „Cveće Cafnalo“ neizbežan je deo repertoara, kao posveta Markovom ocu koji je obradio ovu numeru, a na albumu je gostovao Vlatko Stefanovski.

Nizale su se balada „Imao sam ružne sne“, etno hit „Pašana“, novi raspevani singl „Bonita“ u ritmu letnjih melodija, nova varijanta „Vranjanke“, ili raspevani hit u kome pevač priznaje „ĆUtaću“.

Nakon iznenadnog ulaska u publiku na njihovo iskreno oduševljenje, Marko je okončao koncert obradama „Pokušaj“ na osnovu stranog hita „Rockabye“ grupe „Clean Bandit“ i naravno, opet ove večeri „Đelem, Đelem“.

Osvajao je lako sve prostore po Beogradu (Botanička bašta, Beer fest – Ušće, Mts Dvorana, BitefArtCafe na Kalemegdanu, Dom omladine), po Srbiji i duž regiona.

Umesto popularnog trubača Dejana Petrovića, koji je otkazao nastup, koncert je imao izvanredni virtuoz na gitari iz Makedonije – Vlatko Stefanovski, čest gost Beograda u poslednje vreme korone (BG Jaž festival, Guitar Art fest – Mts Dvorana, Dom omladine) i drugih gradova Srbije u poslednje vreme (Niš, Novi Sad, Palić).

Vlatko je nastupio sa svojim triom „V3“, kao i na stadionu Tašmajdan na kraju leta 2021, te je stvorio koktel antologijskih kompozicija iz perioda kada je bio frontmen etno rok bluz benda „Leb i sol“ i svoje uspešne samostalne karijere, gde se iznedrila i primenjena filmska i pozorišna muzika (izdvaja se uvek hit „Gipsy Song“ za film „Gipsy Magic“ Stoleta Popova).

Ovaj muzički događaj je deo premijernog održavanja Sajma vina „Wine Vision“, od 1. do 4. septembra na Beogradskom sajmu.
Koncerte su podržali Fondacija za otvoreno društvo i inicijativa Otvoreni Balkan.

Maratonsko muzičko nakon ponoći zatvoriio je inostrani umetnik Satori.

Nedavno je izdao novi album „Dreamin“ Colours“, kao zbirka World Music žanra, ali i bluza, indi elektronike, opere i narodne muzike, uz elektronski zvuk i uticaj Satorijevih balkanskih korena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.