U trendu

Na „Dizajnatonu“ deca širom sveta dizajniraju bolju planetu

BEOGRAD – Globalni dečji dizajn maraton „Dizajnaton“, u okviru koga će hiljade dece širom sveta u istom trenutku dizajnirati predloge rešenja za bolju planetu, održava se 16. novembra od 10 do 18 časova u prostorijama „Nove Iskre“ u Beogradu.

Osnovci o 9 do 13 godina dizajniraće kreativna ekološka rešenja na temu „Hrana i klimatske promene“ pomoću novih tehnologija.

„“Dizajnaton“ (Global Ćildren’s Designathon) istovremeno se dešava u 40 zemalja, a ove godine će se drugi put održati i u Beogradu. Među 1200 mališana iz čitavog sveta, ovog puta naći će se i tridesetoro dece iz Srbije. Na ovom događaju, deca će raditi u malim timovima i svoja rešenja kreirati pomoću elektro-komponenti, programiranja sa Micro:bit-om uz upotrebu i različitih kreativnih materijala, a sa njima će raditi edukatori iz oblasti dizajna, ekologije i održivog razvoja i novih tehnologija“, poručuju iz organizacije KidHub.

Dizajn maraton se odvija u skladu sa jedinstvenom mejker metodologijom Dizajnatona, koja decu širom sveta priprema da dizajniraju budućnost, učeći ih da koriste svoju kreativnost i nove tehnologije.

Po završetku Dizajnatona, deca će svoja rešenja imati priliku da predstave pred stručnim žirijem koji čine osobe iz sveta obrazovanja, održivog razvoja, društvenog preduzetništva, IT sektora i medija, nakon čega će biti nagrađena tri najbolja eko rešenja.

„Designathon Works“ je edukativni program iz Holandije koji podstiče razvoj preduzetničkih veština dece uzrasta od 7 do 18 godina s ciljem kreiranja inovativnih ekoloških rešenja strukturisanih oko UN globalnih ciljeva održivog razvoja pomoću novih tehnologija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.