U trendu

„Na kafi kod kneginje Ljubice“ u dva nova termina za publiku

BEOGRAD – Monodrama „Na kafi kod kneginje Ljubice“ je prvi muzejski teatar kod nas, koji je nastao pre deset godina i uspešno se izvodi u autentičnom ambijentu Konaka kneginje Ljubice, u organizaciji Muzeja grada Beograda i Turističke organizacije Beograda, a novi termini za publiku su svaka druga i četvrta nedelje u mesecu u 14 sati.

Monodramu izvodi Nataša Popovska, viši kustos Muzeja grada Beograda i autor predstave.

Kroz životnu ispovest kneginje Ljubice Obrenović posetioci Konaka kneginje Ljubice su u prilici da budu dočekani u zdanju iz 19. veka i da uz kafu i ratluk na upečatljiv i interaktivan način upoznaju prvu vladarku obnovljene Srbije.

Krećući se kroz odaje starog Konaka posetioci će saznati činjenice o najznačajnijim događajima i ličnostima iz vremena kneza Miloša Obrenovića, o složenom odnosu koji je imao s i kneginjom Ljubicom, o načinu opremanja domova, odevanju i vaspitavanju dece.

Monodrama je najvećim delom realizovana u Konaku knjeginje Ljubice, koji je u sastavu Muzeja grada Beograda, a bila je i deo značajnih gradskih manifestacija poput „Noći muzeja“, „Dana evropske baštine“ i „Dana Beograda“.

Uključena je i u kulturno-umetnički projekat „Pod krošnjama topčiderskog platana“, koji se realizuje u letnjim mesecima ispred Miloševog konaka u Topčideru u organizaciji Turističke organizacije Beograda.

Šest godina je bila učesnik „Dana kneginje Ljubice“, koji se tradicionalno odvijaju u Vraćevšnici, u organizaciji Turističke organizacije Gornji Milanovac.

Tokom 2015. godine monodrama „Na kafi kod kneginje Ljubice“ gostovala je u vodećim pozorištima širom Srbije: Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, Narodnom pozorištu u Nišu, Kruševačkom narodnom pozorištu, Domu kulture u Čačku i Kulturnom centru u Pančevu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.